Jabbadabbadoooo & en busschaufför

Som de flesta av er redan vet brinner jag verkligen för min utbildning och för frågor inom organizational design, management, marknadsföring, ledarskap, utveckling och wild n crazy-ideas. Varje dag försöker jag att insupa fler influenser som sedan blir till insikter och kunskap. Min hjärna är ständigt hungrig efter mer.

Idag snurrar det
för fullt gällande intraprenörer! What the fudge is that, som min nyfunna engelska vän skulle ha utbrustit på sin typiska brittiska accent. Jo, en intraprenör är en entreprenör inom våra organisationer. En herr, fru eller fröken som brinner för sitt företag (=kommun) men inte tvivlar på att kasta bort den där hämmande lilla lådan ibland. En intraprenörs inställning kan vara skillnaden mellan kanon och kalkon för en viss verksamhet.

För om vi tänker efter. Många kommuner liknar Sollefteå kommun gällande befolkningsantal, skatteintäkter, infrastruktur och organisatorisk struktur. ÄNDÅ, skiljer det sig så himla mycket mellan många kommuner när det gäller näringsliv, utveckling och tillväxt. I mina ögon beror det alltså inte enbart på yttre faktorer eftersom att de verkar vara liknande  för många - det beror på människorna! Därför behöver vi uppmuntra intraprenörer inom vår kommun. Vi måste låta det vara OK att kasta faxen och använda mailen (vi bor inte granne med Flintstones..). Vi måste låta den grafiska profilen få ifrågasättas. Vi måste få ställa oss frågan om vissa personer verkligen är på rätt plats.

Och vi måste definitivt få utmana gamla sanningar i en kommun: behöver hemsidan verkligen vara grå? Gynnas vi verkligen av att göra våra rutiner istället för att göra det som behövs? Vill vi verkligen få det vi alltid har fått - för det är DET som det handlar om. Vill vi vara en inlandskommun nere på brunnens avgrund så går vi på jobbet i godan ro precis som vi gjort de senaste 30 åren. ELLER - så bestämmer vi oss för att låta intraprenörerna få ta plats. (Psst! För att förtydliga: Intraprenörskap kan vara både i det lilla och det stora - kan vara en glad människa som möter kunder på ett föredömligt sätt, eller en super-vass HR-chef). Hej då Herr Byråkrati och Fru Hierarki. Tjena mittbena på dig, du efterlängtade Madame Serviceinriktad och Sir Holoarki!

För att ta ett kort exempel
. Busstrafiken här i Adelaide, SA, är helt fantastisk! Varför tycker jag det? Bussarna har inte diamanter i glasrutorna. Hållplasterna bjuder inte (typiskt) på gratis vin. Och busstiderna är inte bättre än någonannanstans..

Anledningen är alltså människorna dvs BUSSCHAUFFÖRERNA! Snubben jag sist åkte med glittrade i ögonen när jag kom in och sa "hello young lady, did you know it's the 'hug your bus driver'-day today?". Skön dude, I must say. Jag gled in i bussen och observerade hans beteende mot resten av människorna. Han körde inte buss. Han körde människor i ett skönt vardagsrum på x antal hjul. Och jag blev avundsjuk på hans jobb, han fick det att verka som världens roligaste. Där har vi en stor intraprenör - i det lilla.


Kommentarer
Postat av: Klockrent!

Sjutton va bra skrivet! Det är ju precis sååå vi ska tänka!!

2011-09-30 @ 08:48:51
Postat av: Hanna

Så sant! :)

2011-10-01 @ 16:20:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0