Vi ses i vimlet!

FULLT ÖS, MEDVETSLÖS: rodda, transportera, fixa... Därav bristen på inlägg. Återkommer så snart jag kan! Tills dess ses vi i Nipyre-vimlet!
Nipyrans hemsida :-)


Vi välkomnar SVT

Ni har väl inte glömt att det är Trollskoj XL i morgon kl. 19 i Parken, med allas vår Lars Hägglund i spetsen? Inte nog med att kvällen kommer bli awesome.. den kommer att filmas av SVT som just nu producerar det nya programmet Sveriges Bästa Turné! Där får vi följa ett gäng av landets artister ute på vift! Sara Varga & Rabih Jaber är två av dessa, lämpligt nog kommer ju båda till Sollefteå Landet nu under Nipyran. KUL VA!? All publicitet mottages varmt plus att det såklart är (troll)skojj med ett extra litet jippo i form av program-inspelning! Och media-vana är vi ju eftersom vi har Hollywood rännandes i hälarna nowadays ;-)
Reklamen är igång och snart börjar filmen

Full fart på både Gågata & Park. Nån unge som är ute för första gången på cykeln och vrål-vurpar men är glad ändå.. En annan unge som kletar glass på den pratande och lyckligt ovetande pappan.. Och en hel hop med turister & lokala semesterfirare som visslar och lever livet på en pinne. Visst är det väl fantastiskt? Jag blir sprudlande!

Idag känns det rent "roddar-mässigt" lite som lugnet för stormen, som reklamen före filmen, som uppvärmningen innan matchen.. Ja, ni förstår. Det känns som om det riktigt kommer SMÄLLA i morgon med Trollskoj XL! Sedan Laxis & Återvändar´n på det! Och vilka stjärnor som kommer: Lars Hägglund, Sara Varga, Alcazar (deras NÄST sista spelning ever!)... Jag längtar, ja - och jag laddar med grillkväll och Onsdagsklubb på Äpplet* ikväll. Livsnjuter så det förslår.

Det blir en minst sagt festivalig och härlig yre-helg! Det blir nog grov-gröt´n till frulle i morgon så att jag står pall för trycket :-)


En liten bild från lunchens cykeltur: Campingen är korvstoppad och Badet är välbesökt!
Sollefteås egna stjärn-kock Linda bjuder upp till mat i Parken! Mums! * Ja, 90-talisterna har tydligen bestämt att Appelbergs heter så. Så jag är inte dummare än att jag hakar på och leker 20 så länge jag kan.  

Vi åt upp världen

This has been an International day, ja en mycket världslig dag på alla sätt och vis! Gågatan och Parken fylldes av fjärran smaker, exotiska rytmer och exploderande färger. Dagen har för vår del även inneburit lite rally runt byn för att t.ex. hämta banners, lite tillverkning i vår lilla verkstad samt ett fantastiskt trevligt mat-maraton!

En peppad Molitor Sjöberg framför kameran - en peppad Andersson bakom!


Det var många som ville uppleva dagens kulturella mix!


Vi åt upp en del av Somalia..


Vi smaskade på en bit av Thailand!


Vi njöt av den nya "park-trappen" medan vi satte i oss en mumsig bit Ungern i form av Langos!


Zumba-gänget strålade i kapp med solen och fyllde på våra energi-depåer! Nu räcker energin heeeela veckan, pjuuh!


Jennifer Andersson, en fara för samhället

Idag var jag på en synnerligen trevlig fika (Myregården). Det var Katarina Norström, frilansare - för Nordsverige i detta fall - som var nyfiken på vad jag har att säga. Hmm, det börjar bli skitfarligt nu.. Intervjuer, föreläsningar och en hel BLOGG där mina äckliga, nya och kreativa tankar om Sollefteå får andas fritt! Tillhör DU en av dem som darrar kaffekoppen ur näven? Känner du någon som är sådär konservativt livrädd för förändring? Tycker du att jag är helhärligt ärlig eller bara en pina i röven? Kanske vill du kasta nåt hårt i huvudet när du ser mig nästa gång (varsågod)? Vad som - alla reaktioner mottages varmt!  

Jag tycker det är helt fantastiskt med denna uppmärksamhet. Det är ju det jag vill ha eftersom att jag vill nå ut med mina åsikter! Men också bygga mitt egna personliga varumärke, såklart; I´m a marketer in my soul and a manager at heart. Jag är Jennifer Andersson.

Att jag pratar snabbt är ingen nyhet. Stackars Katarina som fick skriva så fingrarna bl´ö! :-)Denna väska är min följeslagare. Ja, så här kan det se ut i en Nipyrares handväska: kamera-sladd, post its, helgens körschema, vattenfast penna, överstrykningspenna, bläckpenna, program, tejp paraply, häftapparat, sax, hårklämma, solbrillor, sårtvätt, glasögonfodral, kameraladdare, börs, spray, kalender, en hög gem...

Räknas jag som barn?

Idag är det barnens dag och som tidigare nämnt vill jag leka Pippi Långstrump och klättra i träd. Jag vill även ha fjärilar målade i ansiktet och mima i Småstjärnorna. Men det finns ett problem, jag tror inte att jag räknas som barn - det är tydligen inte gulligt med en skrikande, lekande och klättrande 23-åring. Tänk er själva, jag skulle nog bli inlåst. Så jag behåller barnsinnet just där - i sinnet. Jag får väl låna en liten kusin eller två, så får jag åtminstone vara med där det händer! Klicka här för att få dagens schema.

Linnea förbereder ansiktsmålningen som är i Parken..


Härliga färger som bara väntar på att få hamna i nån unges ansikte!


Linnea Stark - en naturbegåvning, titta så fint det blir!


En halv-trött digitalkamera presenterar..

Nipyre-generalen Janne Röhlander ställer in siktet mot lördagens höjdpunkt: ItaloBrothers.


Vi var förberedda med paraply.. är det sånt som kallas mognad?


ItaloBrothers var kungar av Stadsparken och stämningen var på topp!


Söndag och prisutdelning! Parken fylldes av såväl tävlande som åskådare - samt ett och ett annat känt ansikte!  


Tjejen på scenen sprang en mil och vann en bil!


Detta möttes vi av på Kulturbygden när vi skulle se Nina R igår!


Många var vi som ville in! Tråkigt att det inte gick, men samtidigt SÅÅÅ KUUUL! Ett delikat problem, minst sagt!Vi smet dock uppför trappen för att få en liiiten sneak peak av den mysiga lokalen & artisterna.. På scenen: Kulturbygdens Kristoffer Berglund välkomnar!   


Nipyran 2011 - även på Spotify!

Violá! Campingen är full, hemvändarna har rullat in och även vi lokala Sollefteåaner har ställt in siktet på årets roligaste vecka! År 1273 omnämndes vår bygd för första gången i skrift - men då i den latinska formen SOLATUNUM. Vilket betyder "den solbelysta trakten": ja då är det väl inte konstigt att solen skiner som aldrig förr just idag när årets yra kickstartas?
Spana in Spotify-listan jag gjort! Den innehåller några av de artister som kommer, på med högtalarna på högsta volym och PEPPA! :-) Snart åker Nipyre-tröjan på

Klockan 18.30 börjar det trampas! Cykelloppet både startar och avslutas i Parken. Fram till dess ska vi fortsätta med sådana där event-bestyr i stil med att tillverka backstage-pass, googla "ansiktsmålning mall"... Som kolhydratuppladdning inför kvällens invigning blir det mat med min kära Andersson Trio nere på Camping Cupolen. Vid 21.15 är alla varmt välkomna att skaka rumpa i det samba-tåg som är en del av invigningen - det har du väl inte missat!? Lägg till www.nipyran.se som favorit så att du kan ha stenkoll under hela folkfesten.


Nipyre-bruden Sandra Molitor Sjöbergs & min lilla verkstad


Oj, så det pysslas!


Denna skönhet åker på i morgon. Det är bara att komma fram till oss som hoppar omkring i dessa tröjor om du funderar på något! Eller om du bara vill surra - det gör vi gladeligen och det är vi dessutom riktiga fenor på :-)Incheckning i parken 07.30

Andra sidan skärmen, är ni klaaaraa? Nu är det skarpt läge ute på fältet, Nipyran 2011 är ett faktum!


Lite strukturering av sponsor-plakat...


Tur jag slipper liften, risken finns att knäskålarna darrar sönder på högre höjder..


Sedan blev det frukost på fina Café Petter - buffé från 9.00, kostar ynka 45 riksdaler!Inga ägg under gaspedalen

Word of mouth a.k.a. WoM är ett begrepp som sitter inpräntat i marketer-hjärnor i allmänhet och Service Management-hjärtan i synnerhet! Med WoM menas "mun till mun-kommunikation" och vi måste vara medvetna om ordets kraft i alla sammanhang. Jag har lärt mig en 7/21-regel - negativ WoM sprids vidare till 21 personer, positiv till bara 7! Förstår ni hur viktigt det är hur vi pratar om samma sak?

Vår inställning tar uttryck i vår mun, så egentligen är det ju där vi ska börja. I attityder. IGEN! Alla vi Sollefteåaner har ett ansvar i detta. Fundera, ärligt. Är du en +wommare eller en -wommare och vilka konsekvenser har/kan det ha för Sollefteå kommun?  


Medans du rannsakar dig själv ska jag ta mig en halvtvå-kopp, sortera lite i min lilla men ack så fantastiska (?) hjärna & ladda för en eftermiddag på jobbet; en eftermiddag med full fart! Plattan i mattan, inga ägg under gaspedalen här inte!Festival med stjärnor

Nipyran 2011 avslutas med en tre-dagars festival! Den 28/7* är det dags för Nipyrans alldeles egna shopping-dag! Ner på stan med er och toppa sedan med att klockan 19.00 avnjuta Trollskoj XL i parken med inga mindre än Lars Hägglund, Sara Varga & Rabih Jaber! Kommer bli en riktigt bra kväll i sommarglädjens tecken!  


Fredag innebär.... trumvirvel..... LAXIS! Såklart. Under dagen ser vi till att vimla på stan tillsammans, kanske köpa nya kalasbrallor inför kvällen? Klockan 12 delas Ingrid Thulin-stipendiet ut till årets vinnare - som jag för övrigt intervjuade igår, håll utkik på solleftea.nu!

Själva Laxfestivalen behöver väl ingen närmare beskrivning? Den fylls i vanlig ordning av lax, glada krögare, sommarkänslor och mååååånga kramar! Och i år får vi äran att välkomna Alcazar, som är ute på sin avslutningsturné - bara att skaka rumpa nere vid scenen, woop woop!  


Årets kalas avslutas med en härlig lördag! Kvällen kallas för Återvändarkvällen vilket riktar lite extra fokus mot alla oss hemvändare. Det innebär att vi helt enkelt får chansen att kramas lite extra innan kalaset är slut och alla ska hem efter en Nipyra som sent skall glömmas.

Billigare festival får man leta efter:

Entré

Endast fredag

Fredag och lördag

Endast lördag

Fyllda 18 år

100 kr

100 kr

100 kr

13 till 17 år

50 kr

50 kr

50 kr

Under 13 år

Gratis

Gratis

Gratis

*Måste givetvis flika in att lilla jag fyller 23 år :-)

Who's that girl?

Vad ska du göra på söndag efter Broloppet? JAG VET! Du ska hoppa i träskorna, flipflopsen eller foppatofflorna och ta dig ner till Djupöhamnen! Vad händer och sker där, månne? Jo - Nina Ramsby gästar Kulturbygden!

  +   = SANT

Kanske undrar du som jag gjorde, vem är Nina? Den största kultur jag själv växte upp med var som bekant den där hockeyn vilket innebär att mitt inre musikregister är i stil med Queen, Europe och Styxx... Därför bestämde jag mig för att ta reda på mer och hamnade på denna hemsida - vilken gjorde mig mycket nyfiken på denna uppenbarligen fantastiskt kreativa och musikaliska människa!

Tog mig sedan till Youtube för att lyssna. Jag säger såhär: MISSA INTE! Jag törs faktiskt lova ljuv musik, spännande texter och ett glatt musikhjärta! Det är så härligt att smått okulturella lilla jag - och alla ni andra kulturblinda därute - nu får upp ögonen för den godispåse av kultur som faktiskt finns äta!

JagKulturbygden

  


Jag vill leka Pippi Långstrump

Så, efter att SollefteåTrippeln genomförts och årets nipyre-kalas är påbörjat: vad händer då?MÅNDAG 25 JULI

Denna dag är kidsens! Schemat är fullspäckat med en massa aktiviteter för de små rackarna. Småstjärnorna, ansiktsmålning och fiskedamm är bara ett axplock! Själv tänker jag nog använda denna dag som ursäkt för att få vara ovanligt barnslig, kanske leka Pippi Långstrump i parken eller klättra upp i ett träd och vägra komma ner fastän mamma ropar det är maaaaat.TISDAG 26 JULI

Enjoy the spirit of the whole world! Denna tisdag är internationell i sitt slag och ger möjlighet att få uppleva många delar av hela vårt klot - på ett och samma ställe! Själv tror jag att jag ska snakke litt extra norsk med våra kära turister (har en förkärlek till norges invånare), spreche ein bischen Deutsch und so weiter & njuta av tanken på vårt mångkulturella samhälle!   

ONSDAG 27 JULI

Denna onsdag är minst sagt spännande! Se själva. Mitt i det fullsmockade schemat hittar vi ingen mindre än allas vår mästerkock Linda: kila ner och bli bjuden på nåt smarrigt samtidigt som du kan få tips om hur du trollar med knäna i köket! Och hur läskig är Per Morberg, egentligen? Fråga, denna TV-donna vet!  


Vi börjar med en trippel

FREDAG 22 JULI

Ajamen
, fredagen den 22 juli släpps pucken för tvåtusenelva års Nipyra! Så jag föreslår att vi alla intar tekningsposition och skriver upp i almanackan var och när vi ska vara under dessa kalas-dagar!

På fredag är det rumpmördarens dag (cykelns) och jag tänkte för en stund vara med och trampa! Men njaa, jag kände att jag inte var på humör för att döda min stackars bakdel. Jag får se till att stå och hejja på de tappra och vara en del av cykelfesten på det viset. Cyklingen är en del i Sollefteå Trippeln (cykla, simma, spring!) - något du ska utmana gubben eller frugan din på kanske?

 

Anmäl er till enstaka lopp eller hela trippeln hos Forsmo IF via mailadressen: forsmoif@hotmail.com

Klockan 21.30 kommer denna nipiga yra att invigas med sambans afrobrasilianska härliga toner och rytmer - i form av ett sambatåg i Parken!

LÖRDAG 23 JULI

ItaloBrothers - den tyska party-duon är höjdpunkten på ungdomens dag! Och Älvsimmet, andra delen i Trippeln, är på dagen vilket innebär att vi såklart måste hejja på alla som ska simma ikapp med laxen! Vill du se hela programmet för såväl dag som kväll? KLICKA.

SÖNDAG 24 juli

Sista delen i trippeln sker i form av Broloppet! Spring en mil - vinn en bil - den chansen ska vi väl inte missa!?

Monday, Monday

Hur har er helg varit? Min har varit fylld med alltifrån mys & grill till kalas & vin! Mycket lyckad helg - längtar redan till nästa! Jag menar: då börjar ju NIPYRAN! Mer om det lite senare. Ska försöka smattra på lite om vad som händer varje dag under denna sommaryra. Återkommer during the day!

En Strawberry Daquiri i helgen?

Eller två och en halv*? Om ett tag tänker i alla fall jag lägga fingarna på hyllan och ge bloggen helgledigt. Om inte i sommarvimlet så ses vi på måndag - se till att utnyttja våra fina uteserveringar så mycket ni kan till dess!

Have a happy weekend, all!


*Den ena halvan hamnar på din vita kjol. Det blir så på sommaren.

Studentbudget + Gucci = Fail

Att den privata sektorn blir allt viktigare i tillväxtfrågan vet alla (om man inte bott under en sten de senaste 10 åren) inklusive både kommun & landsting. Dock så vet jag att dessa organisationer är ytterst byråkratiska och hierarkiska och därmed inte riktigt ger utrymme till att främja detta i den grad som vore önskvärt. Men inte ska vi väl kasta in handduken bara för det? Nixpix, vi väljer att se skiten på ett holoarkiskt sätt; dvs. vi ser helheten. Och vi själva är en del av det.. vilket innebär att vi - individer - själva kan påverka tillväxten genom att våga och vilja satsa på ett privat företagande. Hur lätt är det då? Ja, inte lika lätt som att borsta tänderna men steg ett är att se det som en möjlighet snarare än en börda att vara egen. På det slänger vi sedan i lite tjurrda och framtidstro!


Som en liten hjälp och inspiratör på vägen tänkte jag stolpa upp 10 saker som enligt den unge entreprenören Neil Patel* gör att du INTE lyckas som entreprenör. Fyller på med lite löjliga kommentarer så att även den förmiddagströtte ska fatta galoppen!   

1. Du kan inte hantera pengar
(Studentbudget + Gucci = Fail)

2. Du har inte flera handlingsplaner
(Skaffa plan A och skiter det sig - se till att ha typ hela alfabetet)

3. Du lär inte av dina misstag
(När du en gång slickat fast tungan i lyktstolpen ska du inte göra det igen)

4. Du är inte tillräckligt kvick
(Anpassa dig! Exempel: faxen är död, deal with it)

5. Du tror du vet allt
(Men kan förmodligen ingenting så omge dig med smarta och kunniga människor)

6. Du tror du kan göra allt

(Men det finns bara 24 timmar per dygn så ta hjälp, ditt kontrollfreak!) 

7. Du nätverkar inte
("Den som känner flest när hon dör vinner")

8. Du älskar inte det du gör
(Om du hatar barn blir du inte lärare, så..)

9. Du har ingen bra arbetsdisciplin
(Screw 8-17: du kanske måste jobba mer men framförallt produktivt! Hard work, work!)

10. Du är inte aggresiv nog
(Ta det du vill ha! Ingen kommer att öppna dörrar åt dig, speciellt inte här i Jante-land.)

*Läs inlägget han gjorde om detta.  


Psst!

... idag öppnar ju Kulturbygden också -- det har ni väl icke förglömt? Klicka er genast vidare till FB-eventet för mer info om vad som händer idag när dörren öppnar sin kramgoa famn! Ta med mormor för lite nya intryck, slit grannungarna från PS3, slink in under en prommis med vännen din eller släpa med lillebror* - denna kulturbomb är värd att besökas fler än en gång i sommar! ENJOY! 

*just min kära lillebror lider av hockey-sjukan vilket innebär ett milt intresse för icke-puck sammanhang i stil med detta.. men jag kanske ska försöka lura med mig honom i år? :)


En helt vanlig torsdag

En helt vanlig torsdag. Uppe i Umeå hade det betytt ungefär "vilken tid ses vi på puben?". Men här hemma i mitt nygamla Sollefteå-liv betyder det i juli månad inget mindre än: sommar och Trollskoj! Gågatan vimlar av både locals och norrmän, parken är grönare än grönast & semesterlunken har nått våra ryggmärgar. Mmmmys, det är en helt vanlig julitorsdag. Det är ikväll dags för TS number 2 och vi gästas av inga mindre än Ständut BlakkRör på sommarfläsket och spring ner till Parken kl. 19!

Värm redan nu upp med deras PARTYMEDLY vettja; GO Ständut GO!

http://www.google.se/imgres?imgurl=http://www.pite-havsbad.se/images/photos-events/standut_blakk.jpg&imgrefurl=http://www.pite-havsbad.se/evenemang/staendut_blakk/&usg=__bMsec83D4AflSQT7XdGIbxIXzmE=&h=250&w=380&sz=18&hl=sv&start=0&sig2=FqfkWjmOqUnthHXtR71Czg&zoom=1&tbnid=2RZu6dERR60gQM:&tbnh=129&tbnw=196&ei=y7EeTu-8DNDBswbD4viMAg&prev=/search%3Fq%3Dst%25C3%25A4ndut%2Bblakk%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DX%26biw%3D1024%26bih%3D484%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=262&vpy=107&dur=1985&hovh=182&hovw=277&tx=219&ty=106&page=1&ndsp=8&ved=1t:429,r:1,s:0&biw=1024&bih=484


Back in business

Hej & god morgon världen!

Varför har jag lyst med min frånvaro de senaste dagarna? Jo, för att jag (lång)tråkigt nog varit sjuk. Men nu är jag tillbaka på min plats i Orrenhuset!

Ska dricka lite koffein och vakna till så återkommer jag under dagen!
I huvudet på ett popcorn

Jag har en liten tanke om att min kära sambo* bara är ett dumt och onödigt påhitt. Men att det gick att göra till något genialiskt - för att en individ spelade korten rätt.   Klarade vi oss inte rätt bra innan denna ansiktsbok? Visst tog vi oss upp på morgonen även innan jagtelefonen kom? Och inte var livet sämre utan dessa as till flat screen TVs som pryder väggarna hos gemene man (fan, tapetindustrin kommer falera)? Det jag vill mena är att entreprenörskap kan bli så mycket mer än en sketen uppfinning eller en visionär idé - det kan bli en livsstil och till och med ett fenomen!

Titta till exempel på senaste tillskottet i den långa rad av YouTube-fenomen som finns! En vanlig "Svensson" vid namn Mange ska fylla år, en liten truddelutt kommer man på och vips! blir den till den största sommarplågan ever. Och dessutom har 96 000 personer tryckt "attending" på eventet! En liten tändande gnista av något litet kan tydligen bli något stort - trots att det från början egentligen bara är trams. 

I min popcorn-hjärna (ja, det poppar upp så hemskt mycket där förstår ni) hittar jag en möjlighet. Kan Sollefteå kommun lära sig något av detta? Kan vi kanske utnyttja det till vår fördel? Det får mig att bli alldeles upp i varv: tänk om bara EN människa skulle förändra sig radikalt! Liksom vakna en morgon, tänka nää nu är det kokta fläsket både stekt och bränt, och utnyttja de sociala fenomenens makt i stil med ovan. Ja, kan Solle - rent metaforiskt och i positiv bemärkelse - bli nästa Fest hos Mange?   

*Facebook


För mat-galningen

Är du en sådan där mat-galning? Alltså, en sån person som blir argare än 124 bin tillsammans om du inte får mat nu nu nu när din inre klocka slagit Hunger? Låt mig då presentera en uppfinning jag sprang på! En liten grej som får alla dina sugna kollegor att med rynkad panna låta bli ditt käk - och du kan glatt njuta av att du slipper fortsätta vara hungry och förvandlas till en på golvet skrikande 5-åring.

Det här är kreativitet det!

http://titsia.bloggsida.se/okategoriserad/galna-uppfinningar-big-time


Det är nåt sollefteåanskt med TROLLSKOJ

Nana nana naaa, tralla lalla laaa! Jag nynnar på en låt som liksom got stuck i huvudet efter att jag hörde den genom fönstret. Vadan musiken? Den kom från Parken och det får mig att erinra att det ju är sommarens första TROLLSKOJ ikväll varav ljudet från scenen! Finfin tradition för alla: gammal som ung! Jag tänker att det är en sollefteaåansk version av Allsång på Skansen - Trollskoj i Parken. Nersläpp 19.00.  

OBS!!!!
Jenny Silver är tyvärr sjuk! Men hon ersätts av Jan Johansen! OBS!!!!Jag smyger mig in mot parken för att checka läget...

Här kan du bokstavligen bänka dig kl 19...
Varje julitorsdag fylls denna backe i vår fina park!

Pulver City & Here Sneezed Duck

Igår eftermiddag blev det rally på de Ångermanländska vägarna! Vi åkte till våra kära grannbyar Kramfors och Härnösand (inkl. Höga Kusten-hotellet) för att fylla på lite marknadsföringsmaterial i turistbyråerna.. Vädret som dagen bjöd på var i toppklass vilket tillät oss att svulla lite glass (ofrivilligt rim) - det blev en McFlurry Ballerina Kladdkaka. MAGISK glass! Jisses, vilken tur* att donken inte finns här i Sollefteå: jag skulle ha utvecklat ett allvarligt hetsätar-begär av flurren.


*Alltid kan man hitta något positivt, även gällande icke-etableringar!


Framgång i att vara en entreprenör(d)?

Vad är egentligen en entreprenör? Jag tror att vi kan hitta entreprenörskap i det lilla: varför inte i grannens bustroll till femåring som alltid lyckas hitta nya sätt att rymma från gården? Varför inte i hockeyungarna som envetet står ute på gården och matar slagskott tills klubban knäcks och fingrarna blö'? Varför inte i amatör-kocken som skapar kungliga rätter bara tack vare det brinnande intresset som finns i hjärtat?Jag tror att det bor en entreprenör i oss alla. Vissa väljer att applådera denna lilla rackare och lyfta fram det hon/han har att säga - medan andra försöker stoppa den skräniga lilla idioten. Frågan blir väl egentligen varför det skiljer sig? Det är nog både arv och miljö som spelar roll. När du som lyrisk 7-åring har kommit på värsta idéen, en sån där idé som är så gryyyyymt braaaaa! men ack så surrealistisk och ogreppbar för fantasilösa tråk-föräldrarna - det är då deras ord och attityd kan vara avgörande. Det är garanterat rätt stor skillnad på om ens päron säger "jamen kör på, du kan det du vill"  - och om de hopplöst inskränkt säger "äh, det går inte". Sedan må det väl också finnas nån gen som kan hantera en entreprenörs revolutionerande tankegångar också - men miljön är ett fundament och en förutsättning som icke ska förringas! Vilka föräldrar hade/har du - herr och fru Du Kan eller herr och fru Det Går Inte?

Jag är en av dem som fick höra att "jag kan det jag vill". Det trodde jag stenhårt och jag kan ibland undra om mina kära föräldrar kanske ångrade sig en kaksmula då de insåg att dotra deras ville allt och därmed trodde att hon kunde allt.. Jag var nämligen som en blandning av trots-flickan Kajsa Kavat och tjurskallen Lotta på Bråkmakargatan. "Det är konstigt med mig. Jag kan så mycket" blev snabbt en populär mening.. som på senare år i sann Lotta-anda faktiskt fick fortsättningen - "Ja, inte åka slalom förstås". Men det är en annan äventyrlig historia :-)Mark Zuckerberg är ett väl använt och mycket bra exempel på ett fenomen inom entreprenörskap. Arvet hade han uppenbarligen eftersom att hans hjärna kom på att han skulle bryta sig in i skolans databas och slänga upp en sida där skolans heta chicks skulle kunna betygssättas. Och detta blev till FACEBOOK! Om han hade en hjälpande miljö hemma vet jag inte, men jag tänker att det kanske inte alltid behövs? Han kanske bara hade det så starkt i sig, han kanske bara var en nörd inom sitt område som bara went with the flow och skapade något häftigt som för honom var lika lätt som att vända en pannkaka? Kanske räcker det ibland att vara en entreprenör(d)?

Jag vet inte. Men jag vet att entreprenörer kan förändra världen - både i det lilla och i det stora. 

 

Fake it ´til you make it!

Nu har jag kommit på det bästa med Sollefteå: JAAAAG, naturligt-jävla-vis. Eeeeh, nåväl, man måste väl ha lite självdistas och sånna grejjer så OK - I can go for something else.

Jag säger: LÄGET! Sollefteå ligger mitt i Sverige och dessutom är det så vackert så att jag känner mig som en sentimental och gammal (men söt) liten tant när jag tänker på´t. Vackra natur, jag bara älskar dig. Hur ska man då utnyttja detta? "Det finns ju ändå ingen järnväg så det går ju inte att komma hit" kan jag tänka mig att någon av er därute nu vill kasta i pannan på mig - men då kontrar jag med: jag vet.

Tänk om vi istället skulle på lägga fokus på det vi faktiskt HAR sålänge? Det finns bussar, bilar, taxibilar.. nog kan man påverka lite rutter och så, det tror jag! Sen så är det absolut viktigaste i detta, vi Sollefteå-bor! Jag menar, när vi åker på semester till goa västkusten kanske vi ska berätta om vilket häftig älv som går genom stan istället för den skoaffär som gick i konkurs. Och när vi kommer på ICA och en rar turist frågar om vägen kan vi verkligen vrida på lite glädje och nåt leende och faktiskt visa lite äkta good will. Visa att vi älskar Sollefteå och att vi välkomnar dem som vill ta del av detta! Om vi visar att det är Sollefteå som ÄR norrlands guld så tror jag att frånvaro av ett tuff tuff-tåg lätt blir förlåtet.. Sen så är inte allt perfekt här, absolut inte - men vi måste VISA att det finns potential. Fake it ´til you make it - så enkelt kan det vara. 
 

Summan av min förmiddags funderar-kardemumma är alltså att det bästa med Sollefteå är läget och människorna. Läget är redan där det är - nu är det upp till oss att visa att vi är en tillgång för förbättring av vår egna situation. Vår inställning och vår attityd är det som kommer stjälpa eller hjälpa Sollefteå.


Vill du vara med och ro förbättringsbåten eller tänker du agera ankare?
SOLLEFTEÅ

I morse när jag vaknade (ruskigt snygg morgonfrippa idag, vill jag lova) slog det mig en sak. Att det är lätt att bli hemmablind - men att det inte är bra alls att vara det! Hur ska vi då kunna utnyttja det vi har här i Solle-land om vi som bor här inte ens SER det?!

Så, dagens uppdrag:

1. Öppna ögonen och kom fram till vad som är det BÄSTA med Sollefteå!
2. Kicka igång hjärnverksamheten och klura på hur vi bäst utnytjjar detta!

Jag ska fundera fram till lurre - ha en glad dag så länge, people

// fröken Andersson

Sol Mobil: TURIST!

Vad är det? Jo, en mycket trevlig och attraktiv SMS-tjänst. Det är nämligen så att caféer och restauranger på och kring Gågatan har turist-erbjudanden att ta del av i sommar! 

Hur gör man? Man plockar fram luren, skriver SOLTURIST + antalet dagar (siffra) man planerar att vara i Sollefteå - och skickar till 72790

Vad händer då?
Ett nytt SMS anländer till din telefon kl 9.00 varje morgon, med ett finfint erbjudande att visa i kassan på något café/någon restaurang. Efter det angivna antalet dagar gått så avslutas tjänsten med automatik. Det enda som kostar dig är det SMS du sänder (samma taxa som vid andra mess).

Exempel:

Jag skickar: SOLTURIST 1

Jag får: God morgon! Lust att slippa laga mat idag? Hos oss äter du XXXXX för endast XX kr! Varmt välkommen // XXXXXBRA VA? Sprid ordet om Sol Mobil!


4th of July

Måndag morgon! Har du vilat hjärnkontoret i helgen? Har du trots-badat ("brr..men..eeeh..det är ju sommar!") i älven? Eller har du kanske avnjutit en och en annan sommardrink? Vad du än gjort hoppas jag att du är redo för en ny vecka i äckel-optimismens tecken. För ja, idag känner jag mig sådär ÄCKLIGT positiv. Och alla neggosar därute ger mig energi och bränsle att fortsätta vara sådär äcklig och bra.

Ja, och det där sista är ju inte så svenskt kan man tycka: "bra". Får man verkligen känna sig så? Är det OK för mig - Anna Jennifer Andersson, 22 år och i mina bästa dagar - att tycka att jag är BRA eller kanske till och med BÄST på något? Mjaa, enligt den där dum-Jante är det ju inte det.. men som jag tidigare yttrat mig är jag inte ett fan av honom! Därför vill jag på anti-jante-lands* nationaldag slå ett slag för att VILJA, VÅGA & TRO på det man kan och den man är. Jag är bra & bäst. Det är du med.


Källa: https://jordenrunt98a.wikispaces.com/Afrika,+Asien,+Oceanien,+Sydamerika,+Nordamerika+Elias+%26+Linus*
USA - där får man lyckas, både privat och proffessionellt.
Inga onödigt avundsjuka Svenssons där inte :-)

Finns det de som vill gömma sig?

Vad sägs om att byta ut lite av sommarens navelpillande mot en synnerligen provocerande och barnsligt kreativ bok?

"Farliga idéer - när det opassande tänkandet är din värdefullaste resurs" av Alf Rehn

Spring till bokhandeln och kolla om den finns! Går även att köpa på www.kommunlitteratur.se. En sida som har en guldgruva av litteratur som tänker HELT annorlunda än vad kommunal verksamhet fungerar idag. Ovan nämnda bok får förmodligen Sveriges alla inskränkta kommunalråd och kommunchefer att darra brallorna av sig och vilja gömma sig under skrivbordet eller i bokhyllan!

Vågar DU läsa den? Och än viktigare: vågar du TRO på det som står och på att tankesättet BEHÖVS? (VARNING: läses på egen risk. Den kan vara skadlig för dina konservativa åsikter, din trångsynthet och din smala världsbild)
Nu ska jag njuta av helgen! Det tycker jag att du också ska göra: kanske en kväll på Myregårdens Cafés nya uteservering som invigdes idag?

ItaloBrothers + Nipyran = SANT

Snart är det fredagsmys, ajemen! Jag riktigt känner hur skönt det ska bli för tröttmössan Andersson med lite helg och lite sova - för denna vecka har inte gått i morgonpigghetens tecken, I tell ya! Första juli-dagen är det också, fredagen den 1 juli, hmm det smakade bra! Det betyder att det är sommar på riktigt. 

På vägen hit i morse dök denna låt upp i iPoden och det började rycka i kalasbrallan! Untz untz, bra gung! Efter en stund slog det mig att det ju är ItaloBrothers (Love Is on Fire) jag lyssnar på... och att de kommer hit till Sollefteå snart! Ja, på Ungdomens Dag den 23 juli kl. 22 så bänkar vi oss framför denna tyska party-duo!!!


http://www.google.se/imgres?imgurl=http://ewelinann.blogg.se/images/2010/italobrothers__out_now_picture_1_1248081180_80011382.jpg&imgrefurl=http://ewelinann.blogg.se/2010/march/italo-brothers-d.html&usg=__B1reVvK6hKht3OTgYa5N6owBtZw=&h=360&w=400&sz=39&hl=sv&start=0&sig2=vnJ6NywscchvR3yuoERbtg&zoom=1&tbnid=nhS05s4ss1tWhM:&tbnh=136&tbnw=151&ei=nIENTp3eEMeh-QbSkbiADg&prev=/search%3Fq%3Ditalobrothers%26um%3D1%26hl%3Dsv%26sa%3DN%26biw%3D1280%26bih%3D605%26tbm%3Disch&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=316&page=1&ndsp=18&ved=1t:429,r:8,s:0&tx=106&ty=55


See you later, alligator!

/ J

  
 

RSS 2.0