VARJE MÅNDAG!

Jisses Amalia, nu har jag samlat på mig Sollefteå-prylar minsann. Rygga, nyckelband, T-shirts, USBs, tygpåse, reflexer...jag tänkte överösa världen med budskapet om SOLLEFTEÅ tills folks hjärnor börjar invarderas och munnarna gå!

Helt enkelt, tänkte jag till fjortontusen procent anamma den där Gyllene Regeln inom all kind of marketing. Att ett budskap liksom måste nötas, stötas och blötas - tills det sitter fast i skallen på den glade mottagaren. "Jaja, du är EN person Jennifer.." JAG VET! Men tänk om vi alla skulle köra igång en liten kampanj?

Vi kan bestämma att varje måndag sprider vi aktivt ett budskap som på något vis har med gamle Sollan att göra. Det kan vara alltifrån en enkel statusuppdatering där kommunen nämns, en länk till denna blogg - till en länk om Sollefteås idrottsklubbar, Youtube-klipp eller varför inte en kul artikel? Eller kanske "råkar" du lämna en lapp eller ett visitkort på flygplatsen..  Vi provar och ser vart det leder tycker jag! Den kostnadsfria marknadsföringens kraft (Word of Mouth och PR) skall icke förringas.

Tillsammans gör vi Sollefteå till en kraftfull kommun (skit i att det är en klyscha, let's fake it ´til we make it!) och sätter kommunen på såväl Sverige-karta som världskarta! Go Solle, goooooo!

Aj

"Det var väl onödigt att slå huvudet i foten så tidigt på morgonen". // Sally Santesson

Ja, en sådan morgon har Remslebruden Jennifer haft idag. Kanske är det kropp och knopp som gjorde allt för att jag inte skulle kliva upp, att de inte ville att min sista dag på jobbet skulle bli av? Hmm, jaa, så kan det vara för det känns så trist att lämna mina kära kollegor och detta Orrnäste!

Å andra sidan känns det såklart spännande också, att min resa Down Under är inom en veckas räckhåll. Skräckblandad förtjusning!

Men, än finns tid kvar att att producera, jobba jobba joooobba :-)

Sollefteå lever, det gör jag (efter att ha fått en kopp koffein) med - och nu griper jag tag i klippkanten, de sista timmarna i Orrenhuset!

Vad tycker DU att jag ska lyfta fram i Sollefteås godispåse av möjligheter idag?


Släpp sargkanten!

God morgon världen!

Jag pratar ofta om attityder och inställningar. Varför? För att det är så himla viktigt för utvecklingen och tillväxten. Så jag maler än en gång, jag är ju trots allt en marketer med Golden Rule of Seven i hjärnbalken (en människa behöver "utsättas" för ett budskap 7 gånger för att det ska fastna).

Jag tänker att varje individ kan bestämma hur denne ska agera, vi har alla ett val: heaven or hell? . Ungefär som i hockey! En spelare bestämmer om denne ska in i smeten och brunka, ta emot nån smäll och sen skjuta mot mål. För att vinna matchen och så småningom hela serien!

Eller om han darrigt och trött tänker stå och hålla i sargkanten för att de kommer ändå att förlora och dessutom är det ingen annan jävel i laget som gör nåt så jag tänker minsann inte bryta en nagel i onödan..  

Ni fattar poängen va? Till alla Sarg Lovers ute i bygden säger jag: släpp sargkanten och kom in i matchen. Ingen gillar en fegis!


Ibland måste man helt enkelt lyfta på röven och ta en fight för laget.
Istället för att sörja det vi inte har - så SKAPAR vi det!

Med morgonens fina väder griper sommaren tag i ett sista halmstrå. Luften är kylig och inte kvav, solen är varm och inte het - och träden är snart höströda och inte sommargröna. De vindar som blåser är inte av negativt slag, nä, det är förändringens vindar som blåser mig i ansiktet på väg till jobbet. Min sista måndag i Fågelhuset* men jag känner att jag tar med mig Sollefteå och näringslivets utveckling i sinne och hjärta även i fortsättningen..  

Och Sollefteås höst kommer bli kalas! Tror inte du det? Suck och stön och himla med ögonen - du kanske tänker att "arbetslösheten är hög"? Att "ungdomarna försvinner till Universitetsstäderna" och att "mörkret är lika kul som magsjuka"?

Jag har en lösning på varje problem utmaning! Är du redo?

1. Arbetslösheten är hög. Skapa jobb genom att bli företagare då? Gör marknadsundersökningar och analyser: vad efterfrågas i kommunen? Du vill, du kan och du vågar! Bli lite american, stryp Jante och tro på dig själv!  

2. Ungdomarna försvinner. Bra! Nya insikter, erfarenheter och kunskaper är viktigt för en människas utveckling! Det som är grejjen är att vi sedan vill att ungdomarna ska komma hem med detta guld i livsryggsäcken..

Så, se till att vi längtar hem och vill komma tillbaka. Kanske ska man öppna armarna för ny kreativitet istället för att smälla dörren i ansiktet på oss 80 och 90-talister som faktiskt VILL hem och VILL verka, leva och bo för/i ett bättre Sollefteå? Var inte rädd för det moderna. Då kommer vi hem. Detta är ett ansvar som ALLA Solle-bor bör ta om vi nu vill sänka medelåldern i kommunen!

3. Mörket=magsjuka? Joo, mörkret kan vara tufft. MEN - det går att nyttja till positiva saker också! Tänd mycket ljus, mys i soffan och njut av friskluften.. 

Och skapa en affärsidé av det!
I Umeå finns "ljusrum" som ska väcka hormonerna som annars sover i höstdunklet.. Något för ett SPA-företag? Hum hum, vad annars kan man nyttja mörkret till? Höstbio med levande ljus? Nattcafé med trubadur varje tisdag? Kvälls-skridskor på Niphallen med disco balls & music? Begränsa inte dig själv redan i tanken, låt fantasin hoppa fritt likt glada laxar!

* Ja, en Orre är en fågel!  


En järnlady står bakom Gålsjö Bruk

Då jag är väldigt intresserad av varumärken och branding, så har jag på senaste tiden funderat lite extra på HUR Sollefteå kommun ska kunna bli ett hippt företag i folks ögon - istället för en kommun lika rolig som elefanter är smidiga..

Jag tycker att vi ska lära oss av våra fantastiska företagare och deras sätt att värna om sin verksamhet och sitt varumärke. Ett företag som jag tycker har byggt upp sitt varumärke med bravur och klass är Gålsjö Bruk med Catarina Molitor Sjöberg i spetsen. Namnet Gålsjö förknippas med äkthet, kvalitet och upplevelser. Titta på alla fina möjligheter som finns: alltifrån gourmethelger till konferensresor erbjuds i denna idylliska miljö! 

Idag åt jag en mycket läcker lunch och jag fick chansen att peppra Catarina med frågor kring företagandet, hennes driv och Sollefteå i allmänhet. Sedan 2001 har hon funnits på Gålsjö och för 6 år sedan, 2005, blev hon en stolt ägare. Catarina är en väldigt hängiven företagare, det ska ni veta! Hennes vilja, driv och kompetens bidrar sååå mycket till hela Sollefteås existens.

Förutom framgångsrik företagare och mamma till två, så har Catarina Molitor Sjöberg ungefär tusen bollar i luften, känns det som. Hon är en jävel på att jonglera helt enkelt! En av de färgsprakande cirkusbollarna heter Sollefteå Hockey! Hon sitter med i styrelsen och jag är tusen procent säker på att hon under denna säsong kommer bidra med mycket klokt till föreningen. Detta tack vare sin personlighet, sitt sinne för affärer och företagande - och sitt förflutna i MODO Hockeys styrelse.


Efter en kopp kaffe och fortsatt prat begav jag mig ut i den friska Gålsjö-luften för att fota lite och insupa lugnet, skönheten och historien.. När jag satte mig i bilen tänkte jag å hela Sollefteås vägnar: TACK, Catarina för att du finns i vår älskade kommun! Du är en järnlady men samtidigt i allra högsta grad mänsklig - där har vi ett vinnande koncept!

Med detta sagt kabbar jag sakteliga ner veckans arbete och siktar in mig på att riktigt njuta av Sollefteå, det är näst sista helgen innan jag tar med mig min kropp till landet med snygga surfarhunks och coola koalor.

HAPPY WEEKEND!

Välkommen till Gålsjö Bruk. Tack tack!Gålsjö är så fint, från trädknopp till byggnadsbräda! 


Den charmiga matsalen! Kunde spana mig ut genom ett fönster och se att en stor och fin altan är på väg att skapas. Åååh tänk vilka mysiga frukostar i sommarsolen nästa år!


Min trevliga lunchkompis tillika entreprenör ända in i benbärgen.  


Ljuvlig zuccini-soppa!


Ooops! Den gudomliga laxen slank ner likt blixten.


Otroligt gemytlig och äkta miljö i Gålsjös byggnader.


De säger att Hallstabergets Stefan Karlsson är en grym entreprenör. Och det är han! Meen.. Det är Catarina Molitor Sjöberg också. Lika sant som att man äter ris i Kina!


Jag låter resterande bilder tala för sig själva, watch and enjoy!


Om att våga vara stolt

Av någon knepig anledning är det lite halvt skamligt att vara stolt över det Norrländska inlandet. De allmänna fördomarna brukar låta: "där finns 90% bidragstagare", "Alla tänker som grottmänniskor" och "det finns ingen framtid där".  

GALLIMATIAS! Det är ungefär som att påstå att alla Norrlänningar är tysta och eeh? ja, jag skulle väl inte använda ordet tyst i beskrivningen om mig själv.. Så, även om fördomar ibland har rätt så finns det inga regler utan undantag. Lovely, det kan vi nyttja.  

Så, kan Sollefteå vara ett av dessa undantag? Kan vi visa Sverige, världen och universum att vi minsann inte är någon utrotningshotad by med isbjörnar på baksidan och älgar som färdmedel?!  

JAAA!

So - i fortsättningen vill jag att alla ni, tillsammans med mig:  

1. Står upp för våra sollefteåanska event: Trollskoj är coolt, Nipyran äger och våra idrottsevenemang är kungliga!

2. Inser och sprider att våra vackra natur slår resten av världen på fingrarna!

3. Uppmuntrar och applåderar de som vill och vågar utveckla!

3. Erkänner Sollefteå som något att vara brinnande STOLT över!

DEAL?Höstfrukostens virvelvind

TUSEN TACK, alla ni 45 som kom och lyssnade på mig idag i Orrenhuset! Likt en turkos virvelvind (tischa och pjux) presenterade jag mina otraditionella och visionära tankar om Sollefteås möjligheter. Några wake up calls och hjärtliga skratt tror jag att jag bjöd på. Det var verkligen fantastiskt roligt! Jag tror och hoppas att ni åhörare fick med er nåt att tänka på.. att ni fick en höstpepp!

Sollefteå - nu siktar vi mot stjärnorna!


Denna power point var min trogne kompanjon och följeslagare!
Psst! Det fantastiska SollefteåBladet kom ut idag.. Där finns Anderssons Tösen med i ord och bild! 

 SVT videobloggar och Alcazar showar - i SOLLEFTEÅ!Pessimister älskar misslyckanden

Jag är en person som verkligen roas av pessimister. Vad är jag för en knäppgök? Jo, men kolla här: det är fantastiskt underhållande hur vissa människor alltid lyckas vända myntet till dess negativa sida. Man blir nästan imponerad av hjärnans bittra eftersträvan! 

Det som är mest intressant är hur dessa människor kan förpesta ett helt samhälle. Nää? JOO! De största neggo-nissarna skriker högst, gnäller mest och är absolut livsfarliga för framtidstron. Dessa typer av människor säger saker som "kommunen gör inte ett skit", "ääh hon är bara skrikig inte kan hon förändra nåt i den här stan", "det var bättre förr" och "någon annan borde se till att fixa det där". Neggosar är ofta obotliga nånannanister som stjälper allt i deras väg. Och de FATTAR det inte ens, hoho, är ni grottfolk med IQ Cornflakes Paket eller?!

För att statuera med ett hypotetiskt exempel. Många (inte jag) gnäller över utbudet av klädbutiker på Gågatan. Låt säga att Monki funderar på en etablering men att den inte blir av. Neggo-nissarna gottar sig i detta och skyller som så många gånger förr på KOMMU´N!

Men vet ni vad? Det kan vara just denna tråk-plutt som förstört det hela! Han eller hon kanske jobbade på ett gatukök i stan när Monkis utsände kom dit för en matbit och för att känna av vad Sollefteå är för ett ställe. Denne Monki-snubbe eller donna i fråga, undrar klurigt vad kommunen har att erbjuda och förväntar sig trevliga lovord från hamburgerflipparen... och får svaret: "SOLLEFTEÅ!? Hmmpf en liten håla är det, kommunen gör ingenting och ungdomarna är nåra jävla ligister". 

Eeh. HEJ DÅ, MONKI..  Spendrups, be thankful!

Norrlands Guld. En del av Sollefteås historia, visste du det? Jag tycker att det är riktigt häftigt - och alldeles för sällan uppmärksammat - att detta öl började bryggas 1965 på Sollefteå Bryggeri! Den vy som gestaltas på burkarna är ursprungligen tagen på Remsle ner mot vår vackra älv! Vårt Ångermanländska landskapsvapen är kvar på etiketten än idag.

 

Hmm.. Kan vi utnyttja detta på något vis? Kan Hallstaberget erbjuda "Norrlands Guld-paket"? Jag tror säkert att 08or med stålar skulle vilja lämna sina skaldjursplatåer för att få vara sig själv för en stund. Det är sådana här små saker vi SKA utnyttja och skapa möjligheter av rang med - i detta fall inom besöksnäringen.  

Vet du en grej? Det är konstigt med Sollefteå, det finns så mycket häftigt här. Så många historier där Sollefteå fint får vila på berättarens tunga. Lilla Sollefteå. Det är är något speciellt med vår kommun, det ska vi vara stolta över! Det sägs att alla vägar går till Rom - men jag börjar undra om Rom bara är ett kodnamn för Sollefteå, to be perfectly honest. Känner du igen vad jag menar?


Denna skylt finns på utsiktsplatsen på Remsle, Sollefteå: "Här kan du vara dig själv för en stund, och njuta av utsikten som ständigt inspirerar Norrlands Guld".


Look! Det krävs ingen hjärnkirurg för att se var inspirationen kommer ifrån... vår gudomligt fina Ångermanälv och dess kringliggande landskap; varsågod Spendrups. Det är tack vare detta ni säljer ölet som smör i solsken.
Bloggen lever!

TITTA VAD SNYGG BLOGGEN ÄR!

André Karlsson, design-kung tillika min personliga IT Life Saver har trollat med knäna eller ja, mus och tangentbord, och sett till att bloggen ser ut som den gör nu. För att citera honom: "Nu lever inte bara Sollefteå - utan bloggen också".

Ja, tamejfan! TACK TACK TACK!

Kika på denna hemsida om du vill veta mer (såklart du vill) om vem han är och vad han kan :-)

Så,
Sollefteå lever, bloggen lever, jag lever... Kan det bli bättre?


Ambassadörer & varumärken

På väg till jobbet igår såg jag Pågens lastbil komma susande. Mmm, bakar med kärlek - som deras varma slogan lyder. Tyvärr så satte jag min mentala brödbit i halsen eftersom att chauffören RÖKTE I BILEN. Pågens varumärke skönk som en sten i mina ögon. Kan tänka mig att Pågens VD skulle kasta en brödpåse i skallen på honom om han såg det.

Till morgonens frukost-te läste jag Ordet Fritt i tidningen. En man beskrev hur proffsigt och fint bemött han och hans rullstolsbundna hustru blivit av en butiksägare här i Sollefteå. Personen ifråga bemödade sig alltså att skriva till tidningen för att berätta om vilken ambassadör denne person är för vår kommun - hoppla hoppla, tänker jag. Så lätt är det att starta goda rykten om Sollefteå.. Det är ju som jag tidigare sagt, att vi alla är deltidsmarknadsförare för våra organisationer, vår hemstad och oss själva.. Tänk på detta och ta chansen att vara en aktiv ambassadör för kommunen!

Du har ett val: är du Pågens sopa till storrökare eller vill du vara Sollefteås levande reklampelare?  

Med detta sagt önskar jag er alla en busig helg!

Vindar av guld

Läs denna artikel.Miljardsatsning i Sollefteå! Statkraft och SCA satsar på sin andra stora vindpark - i vår kommun. Är det inte fantastiskt när möjligheternas vindar blåser? Jag tycker att detta är kungligt kul. Hmmpff, och det finns neggo-nissar som säger att det aldrig händer nåt i Sollefteå, av med bitterkoftan god damn it! Detta är bara en av flera trevliga satsningar i vår bygd. Tummen upp och hatten av!

Till Statkraft och SCA säger jag TACK, till Solle-borna säger jag GRATTIS och till neggo-nissarna säger jag HAHA, SOLLEFTEÅ LEVER!En dag bland bollar och gräs

Parog & Expert Open! Årets företagsgolf anordnas av Parog och Expert i samarbete med Solle kommun. Jag tycker det är trevligt att företagarna får chansen att tävla mot varandra på andra sätt än på marknaden, träffa kommunfolk under avslappnade (ja, alltså, det beror ju hur det gå ute på banan..) former och helt enkelt njuta av vår grymma golfbana. Klockan 10.00 startade tävlingen. Jag lämnade 14 taggade lag vid teen, önskar lycka till och hoppas att ni får en trevlig dag! Och givetvis hoppas jag att ni får en minnesvärd kväll hos Håkan Westin ute på Westins Adventure.. Men det sistnämnda behöver jag inte ens hoppas på, jag VET att det blir strålande. Det blir det alltid därute i Forsmos vildmark.

Jag tog med mig dessa snygga give aways med spännande innehåll ut till golfbanan!


Frökan Bloggerska attackerade förväntansfulla golfers med kameran!  Sollefteå Golfklubb - något vi alla ska vara stolta över! Klicka in på deras hemsida här.


Uppvärmning på ranchen!


Snodde en bild på denna person.. Sett honom förut.. Det är ju min snygga daddy!


Arrangörerna hälsar välkomna och peppar till en trevlig golfdag!


Tysta och lyhörda tävlingsdeltagare.. Lite prestationsångest i luften kanske?Hmm... Var ett tag sedna jag drog en sådan här.. Dags för come back?


Jag skuttade glatt runt med min nya favvo-hood! Stilig va?


Fredagsmys: från rosé till te

Mitt i veckan! Ja, vi är mer än halvvägs mot en ny helg. Var i hela Hälsingland Ångermanland tar veckorna vägen? Poff, säger det jämt jämt jämt. Jag inser snopet att de där nya sommarklackarna jag skulle ha så mycket i sommar får bli nästa års shoes eftersom att jag knappt hann använda dem. Känns som om augusti kom innan jag hann uppleva maj.   

Niphallen har öppnat sina portar, luften luktar skola och ikväll är det sista Onsdagsklubben på the big Apple. De säger att ryss-värmen ska komma tillbaka och att sommaren inte alls är slut, men jo, visst känns det väl att vi närmar oss september nu? På ett bra sätt, på ett hej-nu-kan-jag-bjuda-in-till-att-kura-ihop-i-soffan-med-en-filt-och-hett-te-med-en-hjärte-vän-sätt*!

Jag är verkligen höst-laddad. Inför Sollefteås lokala utveckling och inför mitt ofattbart nära äventyr i Kangaroo Land.  
källa: www.indiska.se

*Något som skulle idiotförklaras denna tropiska sommar, fleece-filt i juni pjff det är bara höst och vinter som tillåter detta  oslagbara mys :-)


Skriv in med bläck i kalendern :-)

Du har väl inte glömt? Torsdagen den 25 augusti mellan 8-9 håller jag en liten frukostföreläsning om Sollefteås möjligheter! Plats: Orrenhuset i Sollefteå. Anmäl dig senast den 23/8 via www.solleftea.se/naringslivarbete. Frågor? Kontakta gärna Helena på 0620-682801 eller helena.eriksson@solleftea.se. VÄLKOMMEN!


Kurragömma

Jag fick ett mail av en läsare igår (tusen tack). Ett mail som gav mig pepp och fick mig att inse vad många ni är därute.. och att jag är långt ifrån ensam att älska vårt SollefteåLand! Mailet avslutades med: hur ser Sollefteå ut om 5-10 år?

Jag kände att jag i tanken blev stum. Ja. Var är vi då? Det slog mig som så många gånger förr, att vi ju måste ha mål och en vision för att kunna svara på denna fråga.. Målen är verktyg och visionen är inställningen till vilka höjder vi vill nå, kan man säga. Helt enkelt: vi behöver en karta (vision) som visar vart vi ska och vi behöver en kompass (mål) som säger till oss när vi är på rätt väg - eller är helt ute och cyklar i lera. Så, var är Sollefteå Kommuns mål och vision... hmm.. vet inte.. de kanske är och leker kurragömma..?  

Nåväl. Var skulle DU vilja se Sollefteå inom de närmsta 10 åren? 

Jag tänker
nåt i stil med detta.. svårare än så behöver det faktiskt inte vara, men det är ack så nödvändigt att hänga upp beslut och ageranden

Vision: Sollefteå kommun är internationellt erkänd för sina entreprenörer och moderna näringsliv.

Kommentar: en vision ska verkligen vara visionär och kännas närmast ouppnåelig. Viktigt att visionen knyter ihop inom vilket område och vilken nisch kommunen eftersträvar - vart ska vi och var börjar vi? Sikta mot stjänorna!

Mål: kommunen ökar i befolkning och är en attraktiv kommun att bo, leva och verka i.

Kommentar: så, hur når vi visionen? Vi satsar på att göra kommunen attraktiv att bo och driva företag i. Ju bättre invånarna trivs, desto fler blir vi, desto fler vill företaga här, desto fler företag får vi... Det trevliga ekorrhjulet är igång! Detta mål delas upp i delmål, och varje uppnått mål är ännu ett trappsteg mot både huvudmål och vision..Deltidsjobb som bitterkaka?

I min utbildning har vi fått lära oss att en organisations alla touch points* är lika viktiga - de vittnar om verksamhetens (service)kvalitet. Så, om en snorunge på 18 bast i andra sidan luren på Telias Kundtjänst är oengagerad och rent otrevlig - så drabbar det hela varumärket. Detta oavsett hur värderingar och vision ser ut och oavsett hur duktiga ledningen är på att ta fram strategier! Varje individ i alla organisationer är levande marknadsförings-pålar och därmed - enligt gurun inom Service Management, Christian Grönroos, - deltidsmarknadsförare. It makes a lot of sense. Men i verkligeheten är det alltför många som inte axlar denna roll och inser det egna ansvaret.  

Just to be clear. Givetvis gäller ovan även vår kommuns organisation. SOLLEFTEÅ ska vara ett namn som behandlas som vilket företagsnamn som helst och inte som ett osexigt namn på en kommun. Därmed är vi alla deltidsmarknadsförare för Sollefteå Kommun. Vill pimpa denna logga, ja!  
Blablabla - vad försöker jag säga?
Jo, att vi alla borde rannsaka oss själva; såväl privat som i arbetslivet. Jag exemplifierar.

1. Ungarna skriker, frukostbrickan fick smaka golv och mobilrackaren dog.. Men förtjänar verkligen Asta, 85, en utskällning när hon ringer in till Kundtjänst med en till synes självklar fråga?

2. Semestern är nära, du funderar på om du verkligen är rätt person på rätt plats och du vill verkligen spy på din att-göra-lista. Men är det din nya kollegas (Anna, 25) fel så att hon därmed får stå ut med dina bittra kommentarer? 

3. Du är på dåligt humör, pojkvännen är ett klappträ och chefen en pappskalle. Men förtjänar din organisations namn och varumärke att svärtas ner bara för att du typ käkat citron till frukost?

Ja.
I think you got a grip. Våra organisationer/företag/föreningar har ju ansvar gentemot oss - så varför ska inte vi ta vårt ansvar gentemot både organisationen samt människorna (både internt och externt)? Det är dags att acceptera våra roller som deltidsmarknadsförare och vara rädd om våra företag och deras varumärken.

Och faktiskt, jag tycker vi ska tänka på att vi med våra attityder och vårt beteende även marknadsför oss själva som individer, om vi så sitter på kontoret eller ligger på stranden. Vill du uppfattas som en solstråle får du liksom tamejfan le. Du vill väl inte uppfattas som en bitterkaka om du inte är det?


*Telefonsamtal, möte IRL, e-mail, kundtjänst, affisch, hemsida...


Måndag morgon

Med trötta ögon och kaffesug konstaterar jag att det är en ny vecka - med nya, spännande möjligheter.


Vad gör du den 25/8?

A N N O N S!

Höstfrukost: torsdag 25 augusti

Hur lyfter vi företagsklimatet? Vi har en ny höst med nya möjligheter framför oss! Hur tar vi vara på dessa? Kom och ät frukost och lyssna till spännande idéer på hur vi kan göra Sollefteå till en attraktivare kommun att bo, leva och verka i.


Kl 08.00-9.00 * Orrenhuset, Sollefteå

”Om vi gör som vi alltid har gjort – får vi det vi alltid har fått” - Jennifer Andersson, studerande på Handels i Umeå, ger sin syn på Sollefteås möjligheter.Både företagare och allmänhet hälsas välkomna!

Sista anmälningsdag: tisdag 23 augusti via www.solleftea.se/naringslivarbete

För mer information kontakta

Helena Eriksson

Telefon: 0620-68 28 01

Mail: helena.eriksson@solleftea.se


Som Tomas Ledin skulle ha sagt

Vi är på gång - vi är laddade, vi är tända! Så känner jag inför den höst Sollefteå Land har framför sig. Nybyggen, renoveringar, expansioner, etableringar.. Två av dem känns extra spännande at the moment: Hallstaberget & Nya Badhuset.


Jag satte foten på pedalen och begav mig.. Turkosa skor, bra dag.Bara utsikten gör Hallsta till ett guld.. nää. PLATINA-läge!Jag längtar tills hotellet är så attraktivt & fullproppat att folk krockar i entrén!Bredvid den framgångsrika nyetableringen MM håller ett nytt, fräscht badhus att ta form!Allmänt kan man tycka att sådana här byggbaracker är rätt fula.. men för mig är det vackert, för det betyder att något bra är på G.Let's reveal the secret

Sedan barnsben har jag varit idérik och beslutsam! Jag har haft tusen och en tankar om vad jag vill göra och det kan gå snabbt, snabbt, snabbt mellan olika beslut. Min ömma moder brukar likna mig vid en gasballong - om ingen håller i mig så åker jag upp i det blå. 

Den här gången har jag kommit på den fantastiska idén att jag ska flytta till Adelaide, South Australia!

H Ä F T I G T V A ! ? ! ? :D

Den 7 september lyfter planet mot andra sidan jordklotet och andra sidan ekvatorn. I ett halvår framöver ska jag vara extra-syrra/mamma dvs. Au Pair till tre barn i åldrarna fem, åtta och nio! Resterande tid av visumets giltigthet spenderas troligen runtom i landet där jag ska jobba, backpacka och så småningom krypa mig hem mot Sverige.

Jag har en tid framför mig med läxläsning, koalor, SOOOOOOL, ständig övning i Engelska, möten med nya människor, köra på fel sida av vägen, 'leka mamma', ett liv i en kulturell STORSTAD, surfing, shopping, internationella happenings, CLUBBING, sight seeing, fotande, fritidsaktiviteter med barnen, KÄNGURUS, surf-hunkar, äventyr.. Som ett stort plus i kanten pluggar en av mina fina Umeå-vänner där nu... vi kommer bo jättenära varandra!

Mitt hjärta stannar i Sollefteå - men kroppen tar jag med mig till Adelaide. What about the blog? Jag kommer fortsätta blogga exakt som jag gör nu; men sidan får en mer down under-approach. Kanske är SWEDEN/AUSTRALIA den bästa mixen i världen?

Heliga falukorvar och trogna makaroner

Idag är det torsdagen den 11 augusti. A U G U S T I. När hände det? Det känns som om sommaren flygit fram snabbare än blixten. Och det känns faktiskt i luften att något är på gång, snart förvandlas löven från sommargröna till höströda. Buhu, sommaren är snart slut & jag skulle jag kunna sitta och säga att:

1. Jag redan saknar grillkvällarna och inte ser fram emot den gamla heliga falukorven och de trogna makaronerna.

2. Jag avskyr koftor och vill fortsätta springa runt i linne och inget annat.

3. Hösten är deprimerande, nu går jag i ide och tänker inte le igen förrän i slutet av maj. 


KUL tjej,
eller hur? Nix pix päronbanan -  så jobbar inte jag! Hösten känns inspirerande och jag vill mena att det är nu man har chansen att göra förändringar i livet. Det är dags för en nystart. Kanske ska du bli lite mindre bitter i höst? Kanske ska du börja träna inför beach 2012? Kanske ska du starta företag? Eller maybe baby, så kanske du ska ut på ditt livs äventyr?

Jag ser fram emot hösten, dels för Sollefteås skull - det blir en grym tid, mycket roligt som händer och bidrar till utvecklingen. Och dels för min egen del, eftersom att jag ska bege mig ut i världen.. Vad ska Anderssons Jäntan hitta på nu då? Hmm, jag tror jag håller på det en stund..under dagen ska jag avslöja mina planer ;-)


80-talist, javisst!


Jag har tänkt på en sak.
Det där gnället om att "ingen vill flytta hit och det finns inga jobb". Det är ju uppenbarligen en sanning med modifikation eftersom att vi till exempel blev +1 i februari förra året - tack vare ett karrriärsjobb som finnes i Langsel (=Långsele, för den icke inhemske). Jag träffade denna Stockholms-tös, Elin Carlsson född -82, igår för en intervju till Solleftea.nu*! Hon är Textilias yngste och enda kvinnliga platschef!


Jag gör tre glädjeskutt i detta:

1. Woho, +1 invånare!
2. Det går visst att få jobb i Sollefteå!
3. Ännu en framgångsrik 80-talist!

Jag säger såhär: grattis Textiliagrattis Sollefteå kommun!*Håll utkik efter reportaget i veckan!

Mentala pensionärer

Det pratas i vanlig ordning himla mycket om 40-talisterna och deras pensionsavgångar. "Hur ska vi klara generationsskiftet?!". Det som slår mig är att skiftet snarare ska beskrivas i presens och inte i futurum - det händer här och nu. Hela tiden.

Och då menar jag inte enkomt 40-talisterna och dess mismatch med min generation - vi själviska (?) me me me-80 talisterna a.k.a. Generation WHY.. Jag undrar hur vi ska hantera alla MENTALA PENSIONÄRER därute?! För oj, vad de bromsar utvecklingen i samhället.

En sådan pensionär definieras inte per ålder utan genom inställning och attityd. Det finns mentala pensionärer som väntar på att få gå i ålderspension och därmed inte hittar motivation att agera - och än viktigare; prestera. Andra mentala "panschissar" är tröttmössor utan driv, självgoda men bara halv-kompetenta och prestigefyllda med en världsbild lika vid som ett nålsöga. Kort och gott, kan en mental pensionär beskrivas som utvecklingens ägg under gaspedalen.

Känner du igen att du har någon eller några mentala gamlingar i din närhet?
Kanske blir du då som jag, helt jävla asförbannad och vill ge en liten, liten örfil som ett lätt uppvaknande... ELLER - så väljer vi båda att sluta ifrågasätta VARFÖR de finns och istället tänka HUR kan vi nyttja dem?


"Varför måste vi bo i fucking, jävla kuk-Åmål?".

Minns du 90-tals rullen som fick alla föräldrar att sätta kaffet i halsen av denna yttring? Guld-rullen Fucking Åmål kom 1998 och då var jag 10 bast. Jag kommer så väl ihåg känslan jag fick av filmen, undomarna var verkligen dölessa på deras lilla skit-by Åmål. Hur kan det komma sig? tänkte jag då.. jag älskar ju att bo i lilla Sollefteå. Jag kan leka Spice Girls på rasten och köra "dunken" på Översten med alla andra busiga 80-talister. Plus att det är hur lugnt som helst att själv med kompisarna få gå ner och köra bomben i bassängen på Rice Island.  

... och sen kom puberteten. Oh, gudarna ska veta att den slog till även för Anderssons jäntan på 23 C. Ni vet en obstinat 3-åring som kan allt själv? Gångra med 5, lägg till ett klanderfritt och argumentativt ordförråd och en vilja av löjligt starkt stål. Plus att jag fullkomligt HATADE Sollefteå..Så här x antal år senare (ja jag vet att det var 10 år sedan jag blev tonåring, men det känns bättre att inte räkna..) är jag väldigt glad över min uppväxt i Sollefteå! Dessutom har staden utvecklats och blivit otroligt mycket bättre för unga människor. Jag vill så gärna att barn, tonåringar och ungdomar ska se det.. Njut av barndomen, stanna här på gymnasiet, ut och fläng i världen - men kom sedan HEM, så jobbar jag. Sollefteå är vårt alldeles egna paradis om vi väljer det. Vi bor inte i fucking jävla kuk-Sollefteå.

Som ett konkret bevis på att saker händer: Sollefteå kommun med Tony Viera i spetsen satsar i skrivande stund stenhårt på att bygga en modern, interaktiv och attraktiv plats på webben för oss som är unga i Sollefteå. Hemsidan släpps med dunder och brak bland luciakronor och bak - den 13 december i år! Adressen kommer bli: ungisolleftea.se. Jag har fått äran att tjuvkika på verket och kan säga att det kommer bli FENOMENALT!Jag har blivit tillfrågad att länkas från denna sida så att min blogg får chansen att spridas vidare - och för att de som vill läsa om en b-rud från Sollefteå enkelt kan hitta. Dessutom kommer jag få slinka in en krönika eller två på denna web spot :-)


Vad tror ni, blir det bättre & bättre att vara ung i Sollefteå?


Det är urkul(t) med hippiefestival

En violinist utanför ett bostadshus, var annars om inte på Urkult?Tänk vad mycket folk som vallfärdar till urskogen i lilla Näsåker..
Urkult är en snäll festival - med cykeln är man rar mot både kropp och blom-knopp!
Urkult i sitt fina nötskal: det finns plats för alla! :) Här en liten urkyrk-annons för den troende.
Små stånd överallt, med alltifrån töjnings-örhängen till hampabyxor..
Kantarelltoasten: ett måste i kistan innan färd tillbaka till storsta´n!
Vad vore väl en hippiefestival utan ett hippieland?
Människor av alla dess slag längs marknadsleden..
Husvagn? Tält? Neee, detta är något mycket mer urkultigt :-)
Tyg och gummi tog oss framåt denna dag!
Två snygga & smarta tjejer... Konstigt med oss, vi KAN så mycket!
Någon mer än jag som får "Hej, jag är på Quidditch VM"-vibbar?
På besök hos mostrarna i ett av dessa Harry Potter-tält!


Ska vi lägga oss ner och dö eller lyfta blicken?

Kommentar till "Grottgrubbar och anti-jante tanter":

"Tycker nog ändå mest att det är kommunen som bestämmer allt tillslut, kanske därför många ofta klagar och inte uppmuntrar det som görs just för att det ofta inte är det invånarna själva bestämt. Lite nya ansikten i kommunstyrelsen är just det Sollefteå skulle behöva. Folk som förstår och vill utveckla staden."

Jag håller med till tusen! Men det är just DÄR vi kan välja hur vi går vidare! Varför slösa energi på sådant vi inte kan förändra med knätrolleri? Det är bättre att samla kraft med optimism och nyttjande av möjligheter - för att kunna alstra det som behövs för förändring. Jag tror att det handlar om att börja utanför organisationen och jobba inåt, för att så småningom öppna ögonen* på dem med störst inflytande och makt.

Tack för din kommentar, jag frågar dig (och alla andra) åter igen: vad väljer du att vara, en grottgubbe eller en anti-jante tant?


http://www.google.se/imgres?q=optimism&um=1&hl=sv&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbnid=9ifSRbCbPv6rBM:&imgrefurl=http://blogg.haldin.net/2010/06/03/optimism-realism-pessimism/&docid=4Pe-zADYImF9gM&w=500&h=375&ei=1M07Ttm0FsTLtAaiuMyaBA&zoom=1&iact=hc&vpx=207&vpy=109&dur=468&hovh=154&hovw=205&tx=139&ty=94&page=1&tbnh=154&tbnw=205&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:0,s:0

*Sen om vi tjänstemän eller politiker VILL få våra ögon öppnade, det är en annan femma att hantera!

Grottgubbar & anti-jante tanter

Jag är ju som många av er redan vet, rätt så brutalt övertygad om att attityder inom allt är skillnaden mellan kanon och kalkon. Därför tycker jag att det är så himla intressant med mentaliteter, inställningar och sätt att vara. Sollefteå är en stor kommun, men har många byar och en stadskärna som faktiskt liknar en by i många avseenden.. Här råder en småstadsmentalitet. Vad innebär då det? Jo, det innebär Jantelagen (bläääääääääää!), missunsamhet och töntig prestige. "Titta, herr Svensson borta på 12 B har köpt en ny bil! Hmpff, han fifflar nog med skatten".

Visst känns det grottmännisko-aktigt? Precis det, grottlikt och därmed spöklikt, tycker jag att det kan vara med människors inställning i denna stad. "Kommu'n gör ingenting och när de väl gör något tänker jag fan inte uppmuntra det, för jag älskar att vara en gubbstrutt som dricker bitterkaffe till frukost". Känner du igen det här?
 
MEN. Det finns såklart ett annat perspektiv och icke grottlika människor! Småstadsmentalitet, vad innebär det sett i de glasögonen? Det innebär gemenskap, stolthet över bygden och chansen att stå upp tillsammans - stå upp mot resten av världen och visa att liten kan vara stark. Att vi inte viker när det blåser spik och att vi vågar hålla varandra om ryggen utan att vara rädd för ett hugg.

Jag kan känna att förändringens vindar blåser och Sollefteå - dvs invånare, näringsidkare, politiker, tjänstemän, älgar (?) - är i behov av just det; en positiv vändning! Det sköna i detta är att jag, du, din mamma, kommunalrådet, din son, kommunchefen, kioskägaren, dina vänner, din granne, butiksbiträdet (ja ni fattar) och alla andra i detta älskade Sollefteå är de som bestämmer hur vi ror förändringsbåten. 

We all have a choice: vill du vara en grottgubbe eller en anti-jante tant?

Frukt-klubben gungade

Grymt lyckad kväll på Äpplet, Lina & Klas utstrålade så mycket musik och kärlek! De har aldrig spelat tillsammans förut, men det är nästan löjligt vad det inte märktes.. They were 2 in 1 - jag blir sådär mysigt glad när jag tänker på hur de fick vår lilla frukt-klubb att gunga.

Är lite trött-öga idag - men vad gör väl det när man får vakna till Sollefteå Bygdens ljuva skönhet av skog och älv? Jag njuter alltid av min lilla morgonpromenad till jobbet och tänker ofta att aa, det är klart att jag älskar Sollefteå.

Varför älskar DU Solle? 
Lina Melander blir 50-tals chic ikväll

Jag tog en liten lunch-promenad. Tankspridd som jag alltid är, gick jag nästan in i en skylt utanför Äpplet (Appelbergs heter så om man vill vara cool, remember?).. Och jag kom på att JUSTJA. Jag ville ju sprida detta via bloggen; att det är värsta bästa musikuppträdandet där ikväll. Lina Melander - Sollefteåbrud med en strupe av platina och en utstrålning av guld - ska spela där ikväll! Hon kommer att ingå i en duo made for one night and one night only tillsammans med Klas Norberg från inga mindre än the Scramblers!!

Vilken typ av musik bjuder herrn och damen på? Jo, hits från 50- och 60-talet! Hur AWESOME kommer inte det att bli? Plocka fram den prickiga kjolen och tjusiga diademet -- och fram med lite Elvis-spirit så kör vi! De kickar igång höfterna och slår på mikrofonerna kring 22.45

Dessa Onsdagsklubbar* på Äpplet förtjänar en eloge. Nej, tusen. Att få hela Sollefteå att lyfta på rövarna och gå ut och ha trevligt även på onsdagar likt en större stad... Det är entreprenörskap det.

*TACK, Rickard Johansson!


Alla vägar går till... ?

Jag har fortfarande Nipyrans härliga folkmassor i minne och tänker att "wow, vad många som kommer hit på somrarna". En hel flock med trogna turister, en frisk ström av nya - samt glada och stolta hemvändare. Tänk att lilla Sollefteå kan ha sådan dragningskraft! Det är fint att se hur detta utnyttjas allt mer, det leder till så bra grejer. Som till exempel det faktum att kända ansikten såsom Helena Ekholm, Sara Varga och Lars Hägglund är levande reklampelare för bydgen. Det är obetalbart. Andra fantastiska grejer är SVTs gästspel i park och hos Westin's Adventure, Hollywoods kärlek till vår tågstation.. Ringar på vattnet; det är bara att tacka och ta emot.

Dessutom, var man än kommer i landet -- till och med i världen -- så har folk alltid någon konstig och ofta otippad koppling till Sollefteå. Lilla Solle. Hur går det till egentligen? Vad är det för en häftig dragningskraft som lever i våra älvar och våra skogar?

"Alla vägar går till Rom Sollefteå"

Peace, love & Urkult

Från en stads-yra till en skogs-festival! Precis, det är URKULT jag pratar om! Det är så charmigt att redan se liftande människor överallt, det är häftigt att man med blotta ögat kan se vart dessa peeps är på väg! Urkult är utan tvekan en av världens coolaste företeelser. Vi får chansen att dyka tillbaka till 70-talets sköna "jag är den jag är och det är OK"-anda. Peace, love & Urkult. Så är det! Sen måste jag ju bara få slå ett lagom hårt slag för Urkultståget. Direkt från Sthlm till Näsåker - på ett sätt du garanteeerat aldrig åkt tåg förut!

Förutom till mixen av olika kulturer, toner och epoker.. Så längtar jag till maten! Det finns alltid så mycket gott att tugga på - både inom och utanför området. Vilket Urkults-skafferi blir din favorit i år? Och vilka artister längtar du lite extra till?  

"En festival, oändligt mycket kärlek!"  

Ladda upp med Spotify & musik från grupper såsom Cookies ´n Beans och Loop Troop Rockers. Du blir garanterat sugen på biljett! BOKA HÄR.
We wanted to stay the night, stay the night!

Ja, då har man rotat i kameran. Vissa artister finns inte med alls, beror nog på att jag var ute och sprang på annat.. Eller skulle upp och köra bil! Jag var årets Transport-nisse, skulle man kunna säga. Det gav mig chansen att lära känna artisterna liiite mer. Som människor. Det är roligt att se hur så vassa och proffessionella entertainers kan vara så ödmjuka och i allra högsta grad mänskliga - samtidigt. Förutom bilkörning blev det såklart en hel del roddande också, jag kände mig lite som en högra hand som ständigt var redo att agera! En liten yrar-hjälpreda, helt enkelt.

Här kommer ett litet axplock av pics!

Engmans Kapell värmde upp parken till närmast glödhet! Älskar låtarna!


Engmans Kapell ställer upp för foto!Fröken Molitor Sjöberg tillsammans med Liv Burman - representerade huvudsponsorerna Norrmejerier! Liv och jag började samtidigt på Handels i Umeå -- världen är liten, kan jag tycka! Roligt att träffa henne i min hemstad!Snygg trio - ALCAZAR!
Jag ÄLSKAR skor och blev därför väldans impad av dessa.. därav den fina posen från alla tre!Lina, Andreas & Tess = skitsnygga och laddade! Jag = ett mindre snyggt trött-öga :-)Lina är pepp!Peptalk och energi-samling!Parken var BRINNANDE av energi och glädjerus!Ja, tänk att de valde Solle för sin näst sista spelning någonsin som Alcazar!Lina, Tess & Andreas gav JÄRNET!De hade kul, vi hade kul - det var helt enkelt jävligt KUL i fredags!Sandra & Patrik hjälper Sara (Varga) att sälja skivor efter lördagens spelning!Sara signerar!En vacker duett med Emil Assergård på gitarr!Lars Hägglund & Martin Kagemark höll lite låda med mys-prat och finsång!SNIPP SNAPP SNUT, SÅ VAR ÅRETS NIPYRE-SAGA SLUT!

Den bästa Nipyran någonsin!

Visst är man stolt över att vakna som Sollefteå-bo en måndag som denna? En måndag då vi kan känna att "damn, Nipyran var grym i år". Alla dagar och kvällar med dess egna karaktär blev mycket lyckade, men jag måste såklart lyfta fram fredagen lite extra: en Laxfestival med 7000 personer i vår Stadspark! Och inte tillsammans med vilka som helst, utan ett starkt program av duktiga artister! Engmans Kapell var helt fantastiska och de värmde upp scenen till närmast glödhet innan det var dags för ALCAZAR! De tog oss alla med storm! De var proffessionella, de bjöd på sig själva, de gav allt! De lämnade oss som Alcastars, de lämnade en del av Alcazar i alla oss som var där. Nu har de bara EN spelning kvar (Pride Festivalen) som denna trio. Och vi fick vara med att ta del av slut-tampen, hur häftigt är inte det?! :)

Ska kolla igenom kameran - bilder kommer under veckan!

TACK ALLA ER DÄRUTE; UTAN ER HADE DET INTE BLIVIT NÅGON NIPYRA!RSS 2.0