Jabbadabbadoooo & en busschaufför

Som de flesta av er redan vet brinner jag verkligen för min utbildning och för frågor inom organizational design, management, marknadsföring, ledarskap, utveckling och wild n crazy-ideas. Varje dag försöker jag att insupa fler influenser som sedan blir till insikter och kunskap. Min hjärna är ständigt hungrig efter mer.

Idag snurrar det
för fullt gällande intraprenörer! What the fudge is that, som min nyfunna engelska vän skulle ha utbrustit på sin typiska brittiska accent. Jo, en intraprenör är en entreprenör inom våra organisationer. En herr, fru eller fröken som brinner för sitt företag (=kommun) men inte tvivlar på att kasta bort den där hämmande lilla lådan ibland. En intraprenörs inställning kan vara skillnaden mellan kanon och kalkon för en viss verksamhet.

För om vi tänker efter. Många kommuner liknar Sollefteå kommun gällande befolkningsantal, skatteintäkter, infrastruktur och organisatorisk struktur. ÄNDÅ, skiljer det sig så himla mycket mellan många kommuner när det gäller näringsliv, utveckling och tillväxt. I mina ögon beror det alltså inte enbart på yttre faktorer eftersom att de verkar vara liknande  för många - det beror på människorna! Därför behöver vi uppmuntra intraprenörer inom vår kommun. Vi måste låta det vara OK att kasta faxen och använda mailen (vi bor inte granne med Flintstones..). Vi måste låta den grafiska profilen få ifrågasättas. Vi måste få ställa oss frågan om vissa personer verkligen är på rätt plats.

Och vi måste definitivt få utmana gamla sanningar i en kommun: behöver hemsidan verkligen vara grå? Gynnas vi verkligen av att göra våra rutiner istället för att göra det som behövs? Vill vi verkligen få det vi alltid har fått - för det är DET som det handlar om. Vill vi vara en inlandskommun nere på brunnens avgrund så går vi på jobbet i godan ro precis som vi gjort de senaste 30 åren. ELLER - så bestämmer vi oss för att låta intraprenörerna få ta plats. (Psst! För att förtydliga: Intraprenörskap kan vara både i det lilla och det stora - kan vara en glad människa som möter kunder på ett föredömligt sätt, eller en super-vass HR-chef). Hej då Herr Byråkrati och Fru Hierarki. Tjena mittbena på dig, du efterlängtade Madame Serviceinriktad och Sir Holoarki!

För att ta ett kort exempel
. Busstrafiken här i Adelaide, SA, är helt fantastisk! Varför tycker jag det? Bussarna har inte diamanter i glasrutorna. Hållplasterna bjuder inte (typiskt) på gratis vin. Och busstiderna är inte bättre än någonannanstans..

Anledningen är alltså människorna dvs BUSSCHAUFFÖRERNA! Snubben jag sist åkte med glittrade i ögonen när jag kom in och sa "hello young lady, did you know it's the 'hug your bus driver'-day today?". Skön dude, I must say. Jag gled in i bussen och observerade hans beteende mot resten av människorna. Han körde inte buss. Han körde människor i ett skönt vardagsrum på x antal hjul. Och jag blev avundsjuk på hans jobb, han fick det att verka som världens roligaste. Där har vi en stor intraprenör - i det lilla.


Att diska och leka samtidigt

Jag tänkte mig en ny kategori. För jag har insett att vardagsentreprenörskap kan säga mycket om en person. Lite som att reda på om man ser koppen halvfull eller halvtom. Var kreativ i din vardag, både hemma och på jobbet. Du blir lyckligare och får sjuhelvetes så mycket skojjigare.

Vad är då vardagsentreprenörskap? Exempel från min härliga vardag som nanny JJ.

Utmaning: diska när en fem-åring leker tjuv och polis och sätter handfängsel på dig.

Lösning: låtsas att diskhon är fängelset och se hur nöjd den lille blir när han inser att HAHA HON ÄR FAST!
Förändringspanik

Nu vet jag hur gamla gubbar, sura tanter och mentala pensionärer måste känna när lilla jantelagslösa Jennifer kommer och pekar med hela handen när det gäller skrotning av hierarki och byråkrati. De känner nog som att köra på fel sida av vägen fel jävla sida i bilen! Jag fattar verkligen nu att nya saker kan verka skrämmande eftersom att jag för första gången i mitt liv började tveka på om jag verkligen skulle klara av något -- bara på grund av att det var nåt NYTT, som jag inte gjort förut. Joo, faktiskt så tvivlade jag. Min värd-pappa sa "so Jennifer, wanna go for a drive in my truck" varpå jag mesigt och inte alls jenniferigt svarade: eeeh, well, do you think it's such a good idea?".

Ut i bilen åkte vi och jag kände en grinande liten konservatist sitta och hulka på min (vänstra axel). Fick för det första vackert vända om när jag insåg att jag tänkte hoppa in på vänstra sidan av bilen. Fasiken, HÖGER sida sitter ratt-rackaren på! Och på vänster sida kör man.

Såhär i efterhand förstår jag inte vad det var jag var så himla skraj för: det är bara att göra som hemma i Sverige, fast tvärtom. No biggy. Att köra på höger sida bara för "att jag alltid gjort det förut" funkar liksom inte eftersom att läget ser annorlunda ut. Jag måste anpassa mig för att överleva. Och för all del: för att få behålla både bil och körkort..

SAMMA
är det med våra svenska kommuner: vi lever inte på ett sjuttiotal längre, där den offentliga sektorn är huvudsak för tillväxt. Vi lever på 2010-talet där det enda sättet att överleva är att uppmärksamma och stimulera den privata sektorn, att se holistiskt och serviceinriktat. Näringslivets utveckling är därför sjuuuuuuukt viktig att ta på allvar! Så rent metaforiskt har Sollefteå Kommuns Organisation gått från den svenska högertrafiken till ett nytt läge i Australien. Ett läge då det bara är att bita i det sura äppelskruttet och acceptera. Att vänstertrafiken är det som gäller. Jag är så rackarns awesome// MVH Jennifer

Det här med att få vara sig själv. Att få lyckas. Att få misslyckas. Att få testa. Att få vara galen. Att få bestämma själv. Att få vara politiskt jävla inkorrekt och ha en poäng -- och viktigast av allt, att få erkänna för sig själv att man är jävligt härlig och rent asgrym. Både hemma med sin raring eller på jobbet med Mr 40talist som helst vill att du ska försvinna till månen.

Ovan är inte så självklart för alla och jag tänker rätt ofta på hur många instängda människor som finns därute. Och då snackar jag inte instängda rent fysiskt, utan i sinnet. Ojojoj vad många stackars satar det finns som ägnar alldeles för mycket tid på att vara:

1. Avundsjuka
2. Bittra
3. Missunsamma

Jag gissar att både du och jag kan rabbla upp en handfull av dem i vår närhet hemma i Sollefteå. Visst är de energitjuvar och glädjedödare? Urkans balurkans vad de förstör! Ja, det gör de faktiskt....

......om vi tillåter dem! Nästa gång då du får en kittlande idé om att du kanske ska bli sjökapten istället för att harva på på ditt jobb som du egentligen varken trivs med eller är särskiledes bra på: och någon säger "det går väl inte"... DÅ, så hoppas jag att du som jag kan tänka att haha joooohoodå din tråk-apa det går visst! Och sedan lugnt gå till sängs i sann Lotta på Bråkmakargatan och Pippi Långstrump-anda. Du kan det du vill och DU får tycka att du är bäst utan att måsta vara bitter på någon annan som du vet egentligen är bättre på nåt eller kanske är rent makalöst duktig. Vilket vi svenskar i Norrlands inland verkar tro: som om det fanns en kvot på lycka och success, eeh, näe det stämmer ju inte.

LYFTA ANDRA, så lyfter du dig själv!

Den här tjejen är ett praktexempel på vad jag menar. Många "hatar Blondinbella" - och det beror baaaara på avundsjuka! Hon är smart och framgångsrik, jag lyfter hatten och är imponerad. Utan att för den skull nedvärdera mig själv, mitt driv, min kompetens och mina drömmar. Är du med i matchen?

Innan bed time. Bara för att vara sådär lite charmigt jävlig nu när er höst nalkas så kan jag säga att Addan och Aussies stränder är nice...

... och utsikten från After Beachen är heeeelt ok!

Reports from Addan

Tjena mittbena, alla svennebananer!

Australien och Adelaide leverar -- på alla plan.. och jag har inte ens sett så mycket än! Bra start, kan man tycka.
På bussen på väg hem från City funderade jag på handeln här i Adelaide. Visst, det bor 1.3 miljoner peeps här så det är självklart att utbudet på allt är mycket större än hemma i Sollefteå. MEN - jag kan ändå se lärdomar som vi ska passa på att tugga i oss.

Vissa små matställen här ute i Fullarton, förort, har bara tre, fyra bord samt take away. Man har fattat det här med att tänka smått. Och att man måste ta reda på hur efterfrågan ser ut innan man smäller upp dörrarna till sin verksamhet. DET tycker jag att vi Sollefteåaner ska ta till oss. Vi måste bli mer bildade när vi startar företag (inom t.ex. handel) och spela korten rätt. Gör vi det kan Sollefteå utan tvivel få både större utbud och fler butiker. Business Think, ett måste i dagens samhälle!

Sedan har the aussies en annan värdefull tillgång: deras mentalitet! De är glada, goa och sköna. Lite som solbrända hippies med västerländsk kultur. När de ler ser man att det ÄR glada, när de är trevliga känns det verkligen som om de MENAR det. Detta hjälper dem i sitt arbete ute i butikerna, de har en inbyggd service.
Som exempel så köpte jag en kamera idag och killen som jobbade där var en typisk Addie. Inte stel, inte överdriven. Denna mentalitet gör att det känns naturligt för alla workers därute i affärerna att andas sitt företags värderingar, vara serviceinriktade och ha kul på jobbet. Så Sollefteå, bli lite mer hippie-like! Både ute i butikerna och i tegelhögen. Kommunhuset.

Och till dig som sitter vid din dator och tänker "jamen klart som fan i helvete att deras mentalitet är glatt och lyckligt, det är varmt, ljust och soligt.. Här uppe i kalla norrland blablablabla...." låt mig bara säga: sätt på elementet och bjud på ett leende, surpuppa!En heeelt nyyy vääärld!

(Tänk er mig med turban sjungandes denna ljuva disneylåt.. ja, inte så ljuv längre once that picture is stuck, huh?)

Faktiskt. Det känns som att Adelaide, South Australia, är en helt annan värld! Well, på sätt och vis är det väl det också eftersom att det ligger på andra sidan jorden... och ekvatorn. Det känns lite som att jag nu är på den där sidan av sandlådan som man försökte gräva sig till, ni vet? Men nää, vattnet i toaletten virvlar inte och nåt annat jävla håll back in tha hoods of Solle, Sweden.

Idag har jag slirat runt på en stor outlet med min svenska umeå-brud och en mycket härlig vän till henne. Sedan blev det käk och en tur på en klubb som heter... jaa.. vad heter den?! Dukes! Riktigt kalas-trevligt och en tokvärd första lördag i min nya hemstad Addan! (jaa, om man bor nånstans så får man privilegiet att ge smeknamn. Oskriven regel, jippeyeej!).

Tre saker jag redan upptäckt:

- Människorna är superdupermega-vänliga men inte fake och plastiga!

- Tjejerna klär sig.. ehm, låt oss säga tvivelaktigt. Hud synes både här och där och klackarna är högre än eiffeltornet. Och sminket, jaa.. varje persons sminkväska är nog lika tung som ett jäkla effeltorn!

- I länder med värmde vill man stänga ut värme från huset. Innebär kallt inne.. och jag som fryser vid 25 grader plus hemma. Acklimatisering pågår.

Det känns som ett land fritt från Jantelagen. Grattis! VARFÖR, blev vi fast med den patetiska lilla idioten?

Jag ska utforska my aussie world mer i veckan. Men nu ska jag sova.. Good night from ADDAN!

Ps. Min värdfamilj känns TOPPEN!

Kan Solleftea ga fran osexig kommun?

Efter en drygt 13 timmar lang flygresa fran Frankfurt ar jag nu framme pa flygplatsen i Singapore! Sedan forsta kontakten med Singapore Airlines har jag fascinerats av deras pricksakerhet gallande service kvalitet. Detta foretag har fattat vad sa manga foretag och organisationer bara TROR att de fattar och inte ens lever fullt ut for det. Singapore Airlines ser alla delar som lika viktiga, om det sa handlar om en flygvardinnas leende eller toalettpapper pa tjottan. Summan av delarna blir storre an helheten, enkel fysisk regel. Ack sa svar att fa genomsyrat i vara organisationer darute!

Vad har S.A lyckats med sa bra?

- Deras varumarkes koncept ar oerhort tydligt
- Deras anstallda LEVER service kulturen som rader i foretaget
- Alla touch points, dvs. pa alla vis kunder och potentiella kunder kan komma i kontakt med bolaget ar noggrannt designade med hogsta kvalitet (TV-skarmar, personalens bemotande..)
- Servicescapes, dvs. omgivningen avspeglar varumarket (ljud, ljus, atmosfar..)
- Physical evidence, allt som gar att "ta pa" har hog kvalitet i enlighet med varumarkets varderingar (mat, stolar..)

Flygplatsen har ar lika omsorgsfullt planerad. Mattorna pa golven, musiken i hogtalarna, de pyntade inne-tradgardarna, vantsalarna, feedback och service recovery-hantering, toaletterna (fortjanar ett WOW! kanns som att vara pa en lyxrestaurang fast det ar toaletter!) och sa vidare.   

Ja, ni kanske tycker att jag jiddrar om en massa vardelost hogskole-blabb. Men, det ar det inte. Det ar det moderna foretagandet som visar sig pa ett oerhort spannande och tydligt vis. Jag far belagg pa ALLT som var husguru Christian Gronroos sager. Service Management ar framtiden, och det ar precis har som jag vill att Solleftea Kommun skall sticka ut hakan och som en trog byrakrati hanga med i denna utveckling. Vara ett steg fore andra kommuner och bara vanda hierarkin at helvete upp-och-ner!

Om Sollefta skapar ett koncept, med mal och vision -- och om Solleftea andas detta, om vi alla lever som organisationen lar. Ja, da kommer varumarket Solleftea att bli kommunernas svar pa Singapore Airlines.

Jag ar lika overtygad som att det ar sant att det finns ris i Kina.


Ångermanländskt sällskap!

God dagens, peeps!

Nu sitter man på Arlanda! Förväntansfull, halvpirrig - tillsammans med en Ångermanländska! Jajamen, på tåget från Sundsvall hörde vi varandra prata, la ihop pusselbitarna och kom fram till att vi båda skulle till Australien. Denna Härnösandstjej ska till Sydney som Au Pair.. Mycket trevligt med sällis, det lugnade bannemig nerverna en aning. Sitter nu och dricker kaffe med choklad på Donken!

Hörs sen :)Pirr i magen dagen före

Good day!

Nu har jag lugnat lillhjärtat och min elakhet från gårdagen har övergått i förväntningar och pirr i magen. Ni vet, sånt där pirr man hade i årskurs 3 när man skulle fråga chans på skolans sportiga snygging*?

Och yrkeskadad som jag redan är från min utbildning, tänker jag på:

1. Vilket bemötande kommer jag få på flygplatserna?
2. Hur kommer mentaliteten hos människorna påverka den service jag får?
3. Hur kommer Australien att mottaga mig i tullen: vänligt eller kontrollerande ála USA?

Jag anlyserar ALLT enligt Service Management-andan med en liten Grönroos på ena axeln, helt hopplöst att se reklam på TV eller läsa reklamblad.. Analyserar sönder det mesta i min väg! Bättre företagande till folket!

*Haha jaa, jag hade väl hybris redan då och trodde jag kunde få allt ;)
En elak soon-to-be-aussie

Om jag inte varit arbetselak förr så har jag nu blivit det. Krävdes enbart alldeles för många kilon och ingen stubin vid packandet av den förbannade väskan jag ska ta med mig. Lugna sig? Jag vet! En riktigt elakjävel är jag nu, det hjälps inte. Och jag tror att det är resfebern som satt sig på humöret. Aaah jag ska flytta till Australien. Och förberedelserna går ungefär lika bra som att blanda olja och vatten: går intteeee aaaallls!

Det känns som att ha tappat äggpaketet på golvet, vilja lägga sig ner och plaska i kletet och skrika som en 5-åring. Där har vi mig at the moment, ingen vacker syn och ingen framgång för det här med personal branding. Idag är jag bara en elakjävel och en soon to be aussie - med kort stubin och alldeles för mycket i min mentala ryggsäck.


Jag ska åka runt HALVA JORDKLOTET och får bara ta med mig 20 kg. Vad i ********, väskan jag har på krogen väger ju typ så mycket!Bakom leendet gömmer sig en irriterad djävul.

Hej jag heter Jennifer och jag är en elefant

Två lediga dagar har nu passerat. Fantastiskt skönt! Har lyckats åstadkomma:

- En rejäl början i packningen, tips på hur man får ett helt liv att väga enbart 20 kg?!
- En rejäl vurpa på Niphallens ljuva is. Såg förmodligen lika graciös ut som en balans-lös elefant på rullskridskor.

På väg hem med min kropp som tydligen är gjord av glas (aj) tänkte jag på en grej. Varför åker vi inte mer skridskor i Sollefteå? Tänk er filmer som Youngblood med en massa folk på isen och dunkande musik - det vore väl nåt? Och det var helt underbart att se småknottarna som åkte runt idag, det är kul och bra motion! Vi ska vara glada att vi har hallen och hockey! Hejja SHK!


Saken ´ä klar... det ska vá IK Polar!


Härmed inviges..

Hej hej hallå i höstluften!

SOVMORGON med stort S. Det var, som Bäckis skulle ha sagt, jävligt skön... T.

Från och med idag
tar alltså bloggen av sig kommuntröjan, Sollefteå-hjärtat gosar till sig lite extra i kroppen och mina fingrar börjar göra sig redo att smattra från andra sidan jordklotet! Sollefteå Lever - en entreprenörskapsblogg med hjärtat i Sollfteå och kroppen i Adelaide!

Hur hade jag tänkte skriva egentligen?

- Precis som vanligt 

- Jämförande Sollefteå, Sverige/Adelaide, Australien (ooh, S och S samt A och A.. de bokstäverna kanske man kan leka med och få till något smart i ett ev. utbyte och samarbete?)

- Mer privat och kring mitt nya jobb. Och jag tänker att det i allra högsta grad kan vara entreprenöriellt i min vardag, 3 barn och bara en Au Pair Jennifer: lär får använda min fiffiga hjärna till att lösa både ett och annat :-)

Baraparabapapaaaa!
Härmed inviges min nya vinkling på denna blogg. Följ med i föreberedelserna bland alldeles för mycket byråkratiska papper (bläää och stön och fy), några skor för mycket i åtanke - och några kilo övervikt redan i min mentala/hypotetiska ryggsäck. På onsdag börjar sen resan till Addan och ett liv som Aussie Girl.

RSS 2.0