Grottgubbar & anti-jante tanter

Jag är ju som många av er redan vet, rätt så brutalt övertygad om att attityder inom allt är skillnaden mellan kanon och kalkon. Därför tycker jag att det är så himla intressant med mentaliteter, inställningar och sätt att vara. Sollefteå är en stor kommun, men har många byar och en stadskärna som faktiskt liknar en by i många avseenden.. Här råder en småstadsmentalitet. Vad innebär då det? Jo, det innebär Jantelagen (bläääääääääää!), missunsamhet och töntig prestige. "Titta, herr Svensson borta på 12 B har köpt en ny bil! Hmpff, han fifflar nog med skatten".

Visst känns det grottmännisko-aktigt? Precis det, grottlikt och därmed spöklikt, tycker jag att det kan vara med människors inställning i denna stad. "Kommu'n gör ingenting och när de väl gör något tänker jag fan inte uppmuntra det, för jag älskar att vara en gubbstrutt som dricker bitterkaffe till frukost". Känner du igen det här?
 
MEN. Det finns såklart ett annat perspektiv och icke grottlika människor! Småstadsmentalitet, vad innebär det sett i de glasögonen? Det innebär gemenskap, stolthet över bygden och chansen att stå upp tillsammans - stå upp mot resten av världen och visa att liten kan vara stark. Att vi inte viker när det blåser spik och att vi vågar hålla varandra om ryggen utan att vara rädd för ett hugg.

Jag kan känna att förändringens vindar blåser och Sollefteå - dvs invånare, näringsidkare, politiker, tjänstemän, älgar (?) - är i behov av just det; en positiv vändning! Det sköna i detta är att jag, du, din mamma, kommunalrådet, din son, kommunchefen, kioskägaren, dina vänner, din granne, butiksbiträdet (ja ni fattar) och alla andra i detta älskade Sollefteå är de som bestämmer hur vi ror förändringsbåten. 

We all have a choice: vill du vara en grottgubbe eller en anti-jante tant?

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tycker nog ändå mest att det är kommunen som bestämmer allt tillslut, kanske därför många ofta klagar och inte uppmuntrar det som görs just för att det ofta inte är det invånarna själva bestämt. Lite nya ansikten i kommunstyrelsen är just det Sollefteå skulle behöva. Folk som förstår och vill utveckla staden.

2011-08-04 @ 22:26:27
Postat av: Jennifer

Jag håller med dig!MEN; yttre omständigheter är svåra - närmast omöjliga - att förändra. Det enda vi kan kontrollera, egentligen, är vår egna attityd och handlingsförmåga."Det är inte hur man har det, utan hur man tar det"... :-)

2011-08-09 @ 12:41:47
URL: http://solleftealever.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0